Wykonanie
Pyszne, delikatne ciasto ucierane z dużą ilością
bananów i
cynamonu. Kiedy nie macie pomysłu co zrobić z przedojrzałymi
bananami ;-). Szybkie do wykonania, w dodatku smakuje tak, jakby w środku zimy przenieść się na chwilę do
słonecznej Hiszpanii... :-).Składniki na ciasto:125 g
masła120 g drobnego
cukru do wypieków8 g
cukru wanilinowego2 duże
jajka180 g
mąki pszennej60 g
skrobi ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia90 g kwaśnej
śmietany 12% lub 18%4 - 5
bananówposypka: 3 łyżki
cukru demerara wymieszanego z 1 łyżką
cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną,
proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło z drobnym
cukrem i
cukrem wanilinowym. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane
mąki na zmianę z kwaśną
śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników.Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.
Banany obrać, przeciąć wzdłuż na pół. Na cieście poukładać
banany, rozcięciami ku górze. Posypać
cynamonową posypką
cukrową.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, można dodatkowo oprószyć
cukrem pudrem, kroić i podawać.Smacznego :-).