ßßß Cookit - przepis na 5. Muffiny cynamonowe na palonym maśle ze smażonym bananem

5. Muffiny cynamonowe na palonym maśle ze smażonym bananem

nazwa

Wykonanie

Przepis wystarcza na 6 muffinek, które ja przygotowuję w silikonowych foremkach. Zdecydowanie bardziej mi one odpowiadają niż tradycyjny papier, który często się przykleja.
Składniki:
130 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
50 g masła
pół banana
Przepis: 1. Żeby muffinki miały cudownie puszystą konsystencję musimy przygotować sobie palone masło. Dzieląc je na mniejsze kawałeczki wrzucamy na patelnie i smażymy tak długo aż kolor będzie lekko brązowy.
Uwaga! Pamiętajcie, że palone masło to nie to samo co przypalone. Nie może być czuć spalenizną, dlatego trzeba bardzo je pilnować – minutka za długo może przesądzić o sprawie; 2. Przygotować musimy sobie również smażonego banana. Ja zrobiłam to na maśle z cukrem. Z obu stron pilnując, żeby się ni przypalił. Takie oprawienie termiczne bardzo zmienia smak owocu; 3. Mając już wszystkie składniki miksujemy ze sobą cukier i jajko. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i palone masło. Miksujemy wszystko ze sobą dokładnie.
Uwaga! Masa jest bardzo lepka i gęsta, jednak jeśli będzie zbyt gęsta można dolać wody; 4. Do foremek nakładamy jedną łyżkę ciasta, potem banan (ja nakładałam dwa plasterki) i dwie łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 160-170 stopni. Proponuję ustawić program góra-dół do ścięcia się ciasta, a potem górę dla zarumienienia; 5. Gotowe muffinki wyjmujemy z silikonowych foremek. Można je oczywiście ozdobić lukrem, polewą lub innymi dodatkami.
Smacznego :)
Źródło:http://czas-na-gotowanie.blog.pl/2015/04/18/5-muffiny-cynamonowe-ze-smazonym-bananem