Wykonanie
Może nie 'najłatwiejsze w świecie', ale proste, wilgotne, puszyste - najlepsze ciasto ucierane na rozpoczęcie sezonu
śliwkowego. Piekłam je razem z
Wami w wersji z
rabarbarem i kruszonką,
potem z
serem i
truskawkami, przyszła więc
pora na
śliwkowe z lukrem :-). Wypróbujcie, warto!Składniki na ciasto:125 g
masła120 - 150 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka180 g
mąki pszennej60 g
skrobi ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia90 g kwaśnej
śmietany 12% lub 18%1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub
migdałów (lub pół łyżeczki
aromatu waniliowego lub
migdałowego)1 łyżeczka
cynamonu900 g
śliwek węgierek (lub innych), odpestkowanych i pokrojonych w ćwiartkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną,
proszek do pieczenia,
cynamon - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło z
cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane
mąki na zmianę z kwaśną
śmietaną i ekstraktem/aromatem, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki.Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć kawałki
śliwek, jedna przy drugiej.Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować.Składniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudru3 - 4 łyżki gorącej
wodyCukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą
wodą przy pomocy grzbietu łyżki. Gdy
lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę
wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać
cukru pudru.Ciasto jest bardzo delikatne, najlepiej się kroi po wystudzeniu.Smacznego :-).