ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami i cynamonem

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Może nie 'najłatwiejsze w świecie', ale proste, wilgotne, puszyste - najlepsze ciasto ucierane na rozpoczęcie sezonu śliwkowego. Piekłam je razem z Wami w wersji z rabarbarem i kruszonką, potem z serem i truskawkami, przyszła więc pora na śliwkowe z lukrem :-). Wypróbujcie, warto!
Składniki na ciasto:
125 g masła
120 - 150 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
180 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałów (lub pół łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego)
1 łyżeczka cynamonu
900 g śliwek węgierek (lub innych), odpestkowanych i pokrojonych w ćwiartki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną i ekstraktem/aromatem, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki.
Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć kawałki śliwek, jedna przy drugiej.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować.
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 - 4 łyżki gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy grzbietu łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.
Ciasto jest bardzo delikatne, najlepiej się kroi po wystudzeniu.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-ze-sliwkami-i-cynamonem