ßßß Cookit - przepis na Placek ze śliwkami i polewą cynamonową

Placek ze śliwkami i polewą cynamonową

nazwa

Wykonanie

Placek ze śliwkami i polewą cynamonową to proste ciasto kruche z dużą ilością śliwek i polewą przygotowaną na bazie śmietanki i aromatycznego cynamonu. Do przyrządzenia kruchego spodu wykorzystałam przepis na ciasto z szarlotki, gdyż jest ono lekkie i kruche, idealne do placków z owocami.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm .
Składniki:
CIASTO KRUCHE
130g mąki pszennej
65g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta
250g śliwek
POLEWA CYNAMONOWA
125ml śmietanki 12% (w kartoniku)
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
Wykonanie:
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut
- śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciastem wylepić dno formy, nakłuć widelcem, posypać cienką warstwą mąki ziemniaczanej
- na cieście ułożyć koło siebie śliwki skórką do dołu
- ciasto wstawić do piekarnika, podpiec przez około 25 minut w 180 stopniach
- składniki na polewę wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
- śmietankę ubić lekko z jajkiem, dodać przesiane mąki, cukry i cynamon, zmiksować krótko do połączenia się składników
- podpieczone ciasto wyjąć na chwilę z piekarnika, zalać równą warstwą polewy śmietankowej, wstawić ponownie do piekarnika, piec kolejne 25 minut lub do momentu, aż polewa na wierzchu będzie ścięta
- ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, kroić w kwadraty
Placek ze śliwkami można przygotować ze zwykłą polewą śmietankową, pomijając podczas jej przygotowań dodatek cynamonu, jednakże przyprawa ta bardzo dobrze współgra z lekko kwaskowatym smakiem śliwek, a do tego nadaje ciastu ciekawego, karmelowego koloru. Całościowo ciasto nie jest mocno słodkie, choć dużo zależy od rodzaju użytych śliwek.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/10/placek-ze-sliwkami-i-polewa-cynamonowa.html