ßßß Cookit - przepis na pankejki dyniowe z karmelizowanymi jabłkami

pankejki dyniowe z karmelizowanymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

PANKEJKI:
MLEKO (150ml)
PUREE Z UPIECZONEJ DYNI (1/2 szklanki)
1 DUŻE JAJKO
MĄKA (1 szklanka)
MASŁO/OLEJ KOKOSOWY, roztopione (1-2 łyżki)
MIÓD (2 łyżki lub mniej)
PROSZEK DO PIECZENIA (1 łyżeczka)
SODA OCZYSZCZONA (1/2 łyżeczki)
CYNAMON (wg uznania)
SÓL (szczypta)
KARMELIZOWANE JABŁKA:
1 DUŻE KWASKOWATE JABŁKO (np szara reneta)
SUSZONA ŻURAWINA (2 łyżki)
CYNAMON (wg uznania)
CUKIER TRZCINOWY (2 łyżki)
JABŁKA:
Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do garnuszka wsypujemy cukier i dolewamy kilka łyżek wody wody, gdy cukier się rozpuści i zmieni kolor na złoty dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, cynamon i żurawinę. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka zmiękną, puszczą sok i lekko się zrumienią, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy.
PANKEJKI:
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Do drugiej wbijamy jajka, dobrze roztrzepujemy (by lekko się spieniły) dolewamy mleko, masło, miód i puree z dyni. Delikatnie łączymy zawartość obu misek. (masa powinna mieć gęstość śmietany). Smażymy na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni do zrumienienia. Przekładamy na talerze, podajemy z ciepłymi jabłkami. Gotowe!
błyskawiczny puszysty omlet z bananem
fit pankejki bananowo-twarożkowe
najlepsze i najprostsze pankejki we wszechświecie
omletonaleśnik z czereśniami i waniliowym serkiem
Źródło:http://thefoodtime.com/pankejki-dyniowe-z-karmelizowanymi-jablkami