ßßß
Składniki :2 średniej wielkości cukinie ( takie bardziej duże niż małe )4 cebule – też średnie4 słoiczki małego koncentratu ( robiłam na biedronkowym 😉 )2 czubate łyżki soli1 szklanka octu0,5 kg cukru1 łyżeczka pieprzu2 łyżeczki chilli ( można zmniejszyć ilość )2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
Cukinię obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Cebulę także obrać i poszatkować lub drobniutko pokroić . Wymieszać razem z cukinią i dwiema łyżkami soli . Zostawić na noc , żeby puściła dużo soku i zmiękła . Drugiego dnia ,zlać sok , który się zebrał i przełożyć do garnka ( takiego , który nie przypala ) , nie odciskać zbyt mocno , bo sucha masa warzywna będzie się przypalać , zamiast dusić . Dusimy pod przykryciem , często mieszając około 40 minut . Po tym czasie blendujemy na gładką, bez grudkową masę .
Następnie dodajemy koncentrat , cukier , chilli , paprykę , pieprz i ocet . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej barwy i doprowadzamy do wrzenia ( uwaga będzie ostro pryskać , gdyż jest gęsty ) , gotujemy jeszcze około 5 minut , mieszając żeby się nie przypalił . Rozlewamy do słoiczków – mi wyszło 11 sztuk , małych po koncentracie . Układamy dnem do góry . Po wystudzeniu pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania . Gotowe . Naprawdę zachęcam , sosik jest doskonały – smacznego 😉