Wykonanie
Sezon grillowy zbliża się ku końcowi. Na szczęście smaczne burgery można przygotować też w domu.500 g mielonej
wołowiny4
bułki2
pomidory4 duże plastry
cukinii1
cebula30 ml
czerwonego wina1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
oregano3 łyżeczki
tymiankusólliście
sałatymusztardamajonezMięso doprawiamy
winem,
papryką,
tymiankiem,
oregano oraz
solą, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Z
mięsa formujemy 4 kotlety (kształt odpowiedni do kształtu
bułek) i smażymy na patelni do ulubionego stopnia wysmażenia. W międzyczasie myjemy i osuszamy
pomidory,
cebulę oraz
sałatę.
Pomidory i
cebulę kroimy na plasterki.
Cukinię podsmażamy na patelni. Następnie składamy burgery. Spód
bułki smarujemy
musztardą lub
majonezem, nakładamy
sałatę, kotleta,
pomidora,
cebulę i
cukinię, możemy ponowie dodać
sałatę i sosy.