Wykonanie
Byłam ostatnio kilka dni na wakacjach u koleżanki w
domku nad jeziorem w południowej Wielkopolsce. Korzystaliśmy często z grilla a także z żeliwnego kociołka podgrzewanego na ognisku. Na grillu bardzo zasmakowała mi
kaszanka podsmażana razem z
kiszoną kapustą i podsmażoną
cebulą – była to dla mnie nowość, więc wrzucam przepis :2 łyżki posiekanej
kiszonej kapusty doprawionej
pieprzem, czubrycą i
bazyliąmała łyżka duszonej na
oleju cebuliNa płat folii aluminiowej matową stroną do środka kładziemy doprawioną
kapustę, nieco duszonej
cebuli, na to
kaszankę i zawijamy szczelnie. Kładziemy na grillu
kapustą do dołu, grillujemy kilkanaście minut, przewracając po ok 7-8 minutach i na koniec jeszcze kilka minut na stronę
kapustą do dołu.
Kaszanka przesiąka smakiem
kapusty a jednocześnie ma chrupiącą skórkę i smakuje wyjątkowo. Przepis koleżanka dostała od kogoś z rodziny i był podpatrzony na biesiadzie w górach.
Cebula i
przyprawy to pomysł mojej koleżanki.Mój chutney
jabłkowy smakował do tego doskonale .
Poza tym jedliśmy „Prażone” z żeliwnego kociołka – dno posmarowane
olejem i góra były wyłożone liśćmi
kapusty, poza tym układane warstwami rozmaitości – na dnie surowe
mięso wieprzowe,
potem marchewki ,
papryka,
bakłażany,
patisony,
cukinie,
cebule,
ziemniaki poprzekładane kawałkami
wędzonego boczku i
kiełbasy , doprawione
solą,
pieprzem i
ziołami, które lubicie. Można dodać
ziele angielskie i
liść laurowy,
majeranek i nieco
papryki będzie się dobrze komponowało.Po zamknięciu szczelną pokrywką praży się to w ognisku na małym ogniu albo nad żarem. Smaki powoli przechodzą sobą nawzajem i dają niezwykle korzystny efekt. Ognisko i dym z niego wzmacniają go jeszcze. Pyszności !Smacznego !