ßßß Cookit - przepis na Saďż˝atka z mďż˝odymi ziemniakami i tuďż˝czykiem

Sa�atka z m�odymi ziemniakami i tu�czykiem

nazwa

Wykonanie

Przepis na smaczną i pożywną sałatkę z młodymi ziemniaczkami i tuńczykiem. W sam raz na lunch do pracy, czy kolację. Dobrze żebyśmy wybrali mniejsze ziemniaki o zbliżonej wielkości, wtedy będziemy je mogli ugotować bez obierania i krojenia, a pokrojone do sałatki będą się ładnie prezentować. Ja obierałam ziemniaki po ugotowaniu, jednak jeśli mamy ładne i młode ziemniaki o delikatnej cienkiej skórce, to możemy pozostawić je bez obierania. Jeśli nie mamy młodych ziemniaków, to oczywiście możemy dodać starsze pokrojone na kawałki. Jest to też dobry pomysł na utylizację ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu.
/pomysł własny/
650 g małych, najlepiej młodych ziemniaków
3 rzodkiewki
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 czerwona mała cebula
1 czerwona papryka
sól, pieprz
majonez lub jogurt naturalny
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
Ziemniaki ugotować bez obierania. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki (chyba że jest cienka i delikatna, wtedy możemy zostawić ziemniaki bez obierania), pokroić na połówki lub ćwiartki. Tuńczyka odcedzić, włożyć do miski. Fasolę odcedzić, przepłukać, dodać do tuńczyka i ziemniaków. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę i rzodkiewkę w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem lub jogurtem.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2016/07/Salatka-z-mlodymi-ziemniakami-i-tunczykiem.html