Wykonanie
Poziom trudnościSzpecle to mączne kluseczki wywodzące się z niemieckiej kuchni południowych landów. Spätzle to dłuższe kluseczki, knöpfle są bardziej okrągłe – wszystko zależy od konsystencji ciasta. Kluseczki są pyszne i lekkie, można je podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do
mięs,
sosów lub zup. Ja na początek podałam szpecle z
bazyliowym pesto i
chipsami z
boczku.Porcja na 3-4 samodzielne porcjeSkładniki:Kluski:300 g
pszennej mąki3
jajka150 ml letniej
wody1 płaska łyżeczka
soliDodatki:½ porcji pesto z tego przepisukilka plasterków cienko krojonego
boczkuSposób przygotowania:W misce wymieszać na gładką masę:
mąkę,
jajka,
wodę i
sól.
Odstawić na 15 minut i zamieszać jeszcze raz.
Ciasto będzie dosyć gęste, ciągnące się, kleiste. W dużym ganku zagotować
wodę z
solą, zmniejszyć ogień.
Na garnku oprzeć hebel, wlać ciasto i przesuwnym ruchem przeciskać ciasto na kluski prosto do
wody. Można też przełożyć ciasto cienką warstwą na deseczkę i nożem odcinać cienką kluskę prosto do wrzątku.
Gotować kluski przez 2-3 minuty, wyjąć cedzakiem na talerze.
Szpecle podawać gorące.
Na zdjęciu poniżej – szpecle podane z pesto i
chipsami z
boczku.
Smacznego!