Wykonanie
2 szklanki
mąki pszenna2
jajaok. pół szklanki
kefiru50 ml
wody gazowanej2 szczypty
soli300 g
boczku1
cebulaWykonanie:
Cebulkę obieramy i drobno siekamy.
Boczek kroimy w drobną kostkę i wraz z
cebulką przyrumieniamy na patelni.
Jajko rozbełtać, dodać
sól,
wodę gazowaną i
kefir. Powoli dodawać
mąkę.
Mąkę należy dodawać do chwili, w której ciasto uzyska bardzo gęstą konsystencję (aczkolwiek klejącą) i po podniesieniu łyżki będzie się ciągnąć ale nie przelewać. Nabieramy małą łyżeczką, bo dosyć rosą w czasie gotowania i wrzucamy na wrzącą osoloną
wodę. Po wypłynięciu klusek, gotować jeszcze ok. 2 minuty. Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę, aż
woda odcieknie. Skwareczkami z
boczku i
cebuli polewamy gorące kluski.Smacznego!Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila
[email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem.