ßßß
2-3 ziemniaki30-40 g boczniaków1 marchewka1 cebula1 łyżka masła1 łyżka oleju
Przyprawy: 1 pełna łyżeczka majeranku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki.Wykonanie:Marchewkę i ziemniaki obraćPokroić w słupkiBoczniaki oczyścić i pokroić w paseczki.Cebulę obrać i pokroić w paski.Na patelni rozgrzać masło z olejem.Wrzucić boczniaki wraz z cebula aż cebula się zeszkli.Dołożyć marchewkę i ziemniaki.Chwilę smażyć.Zalać wodą.
Zagotować i przelać do garnka.Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek.Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.Pod koniec gotowania doprawić czerwoną słodką papryką i pieprzem.Przed podaniem udekorować natką pietruszki.