Wykonanie
KREM PASTERSKI
Prosty krem z prostych warzyw: ot
ziemniak,
marchew,
cebula. Warzywka te kojarzą mi się z wypasaniem krów... nie wiem dlaczego :P Może dlatego, że najpierw babcie szły w
pole z krową, a
potem wykopywały warzywa na obiad ;) Krem wymyśliłam jeszcze będąc w ciąży... . Teraz doskonale się sprawdza i jako szybki obiad dla nas i dla Maluszka :) Do tego jest tani i smaczny. No i ma piękny
POMARAŃCZOWY kolor :) Czego chcieć więcej ?? :)
Składniki:
4- 5
ziemniaków3-4
marchewki2-3
cebulełyżka
masłakostka warzywna
ziele angielskiekilka ziarenek
pieprzu ziarnistego
liść laurowywodasólpieprzmajeranek ( w zastępstwie może być
tymianek;)ewentualnie warzywko lub
vegetaWarzywa obieramy, kroimy
ziemniaki w niedużą kostkę,
cebulę i
marchew w pół talarki. W garnku rozpuszczamy
masło i podsmażamy najpierw
cebulę,
potem dorzucamy
ziemniaki i
marchew. Po kilku minutach zalewamy warzywa
wodą tylko do przykrycia. Wrzucamy pokruszoną kostkę warzywną,
pieprz ziarnisty,
liść laurowy,
ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Wyciągamy
liścia laurowego i blenderujemy całość na gładki krem. Jeśli jest zbyt gesty dolewamy odrobinę
wody, doprawiamy
pieprzem i
solą do smaku, ewentualnie warzywkiem. Wrzucamy łyżeczkę, dwie
majeranku. Mieszamy i podajemy.Smaczności !!! :)