ßßß Cookit - przepis na Lancashire tortilla

Lancashire tortilla

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 8 lipca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Kilka sobót temu na jednym z bazarów ze starociami wygrzebałam książkę kucharską autorstwa trzech angielek: Mary Berry, Ann Body i Audrey Ellis z 1970roku – perełka. Z tejże książki wygrzebałam przepis, którego nie trzeba tłumaczyć dosłownie na język polski: Lancashire tortilla. Tak, to nie jest tradycyjny polski przepis, ale równie „stary” jak książki kucharskie mojej mamy. Podjęłam się wyzwania przygotowania czegoś innego, aniżeli schabowe
Jedyny składnik, który nie jest typowym dla tradycyjnej kuchni polskiej, to ser Lancashire – ten ser trudno znaleźć na półkach sklepowych, lecz możecie zastąpić go serem Wensleydale lub też Mature Cheddar – ten nietrudny do znalezienia w sklepach. Oba sery niestety mają odmienne smaki: ten pierwszy jest o miodowym posmaku a drugi o orzechowym, lecz oba sery miałam okazję przetestować w tej potrawie i wyszły bardzo dobre.
Ser Wenaleydale jest popularny dzięki dodatkom, z którymi często są sprzedawane: z żurawiną, z morelami – uwielbiam ten z żurawinami.
Z poniżej podanych składników przygotowałam przekąskę dla 4 osób: dwóch dorosłych i dwójki dzieci.
dwa jajka
jeden pęczek młodej cebulki
jeden większy ziemniak
około 70g sera Lancashire lub Chedar Mature
5 koktajlowych pomidorków
świerze przyprawy: bazylia lub szczypiorek lub natka pietruszki lub kolędra
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
W pierwszej kolejności należy wstawić wodę – oczywiście posolić ją – na ugotowanie ziemniaka. Następnie należy obrać ziemniaka, pokroić go w ćwiartki i wrzucić do gotującej się wody. Ziemniaka gotujemy około 10 minut – zmieniak nie musi być dokładnie ugotowany, coś na wzór aldente.
Na większej patelni na mniejszym ogniu rozpuszczamy łyżkę masła.
Pęczek młodej cebulki niedbale szatkujemy wraz ze szczypiorkiem w talartki i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy na średnim ogniu i pozostawiamy by się szkliła.
Jajka wbijamy do głębokiego talerza, doprawiamy sola i pieprzem czarnym świeżo mielonym i należy przy użyciu widelca utrzepać i odstawiamy na bok.
Ugotowany ziemniak kroimy w księżyce i dorzucamy do patelni z cebulką i pozostawiamy na ogniu. Ziemniaki mają leżeć, tak by mogły się smażyć.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na bok.
Ziemniaki na patelni obracamy na drugą stronę.
Szatkujemy wybraną świeżą zieleninę i odstawiamy na bok.
Warzywa na patelni zalewamy utrzepanym jajkiem. Następnie dorzucamy starty ser żółty i świeżą zieleniną.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki i dorzucamy do omleta na patelni.
Ostatnia czynność: omlet składamy na pół i można go chwilę potrzymać na patelni – jest gotowy do zjedzenia.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dania typu przekąska:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/07/08/lancashire-tortilla