Wykonanie
By MagicPot, 8 lipca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Kilka sobót temu na jednym z bazarów ze starociami wygrzebałam książkę kucharską autorstwa
trzech angielek: Mary Berry, Ann
Body i Audrey Ellis z 1970roku – perełka. Z tejże książki wygrzebałam przepis, którego nie trzeba tłumaczyć dosłownie na
język polski: Lancashire tortilla. Tak, to nie jest tradycyjny polski przepis, ale równie „stary” jak książki kucharskie mojej mamy. Podjęłam się wyzwania przygotowania czegoś innego, aniżeli
schaboweJedyny składnik, który nie jest typowym dla tradycyjnej kuchni polskiej, to
ser Lancashire – ten
ser trudno znaleźć na półkach sklepowych, lecz możecie zastąpić go
serem Wensleydale lub też Mature
Cheddar – ten nietrudny do znalezienia w sklepach. Oba
sery niestety mają odmienne smaki: ten pierwszy jest o
miodowym posmaku a drugi o
orzechowym, lecz oba
sery miałam okazję przetestować w tej potrawie i wyszły bardzo dobre.
Ser Wenaleydale jest popularny dzięki dodatkom, z którymi często są sprzedawane: z
żurawiną, z
morelami – uwielbiam ten z
żurawinami.Z poniżej podanych składników przygotowałam przekąskę dla 4 osób: dwóch dorosłych i dwójki dzieci.dwa
jajkajeden pęczek
młodej cebulkijeden większy
ziemniakokoło 70g
sera Lancashire lub
Chedar Mature5 koktajlowych
pomidorkówświerze
przyprawy:
bazylia lub
szczypiorek lub
natka pietruszki lub
kolędraprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności należy wstawić
wodę – oczywiście posolić ją – na ugotowanie
ziemniaka. Następnie należy obrać
ziemniaka, pokroić go w ćwiartki i wrzucić do gotującej się
wody.
Ziemniaka gotujemy około 10 minut – zmieniak nie musi być dokładnie ugotowany, coś na wzór aldente.Na większej patelni na mniejszym ogniu rozpuszczamy łyżkę
masła.Pęczek
młodej cebulki niedbale szatkujemy wraz ze
szczypiorkiem w talartki i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy na średnim ogniu i pozostawiamy by się szkliła.
Jajka wbijamy do głębokiego talerza, doprawiamy
sola i
pieprzem czarnym świeżo mielonym i należy przy użyciu widelca utrzepać i odstawiamy na bok.Ugotowany
ziemniak kroimy w księżyce i dorzucamy do patelni z
cebulką i pozostawiamy na ogniu.
Ziemniaki mają leżeć, tak by mogły się smażyć.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na bok.
Ziemniaki na patelni obracamy na drugą stronę.Szatkujemy wybraną świeżą
zieleninę i odstawiamy na bok.Warzywa na patelni zalewamy utrzepanym
jajkiem. Następnie dorzucamy
starty ser żółty i świeżą
zieleniną.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki i dorzucamy do omleta na patelni.Ostatnia czynność: omlet składamy na pół i można go chwilę potrzymać na patelni – jest gotowy do zjedzenia.
Smacznego!Polecam inne przepisy na dania typu przekąska: