Wykonanie
Składniki (na 3 porcje):1
pierś z kurczaka (około 300 g)około 9
zielonych szparagów3 łyżki
serka do smarowania z
ziołami dobrej jakości
sól,
pieprzokoło 3 plasterki
szynki parmeńskiej lub innej suchej
suszone oregano,
bazylia (po około 1/2 łyżeczki)Dodatki: np.
ziemniaki z
wody i prosta
sałatka z
rukoli: Dwie garście
rukoli, pokrojone w kostkę
pomidory, pokrojona
mozzarella, garstka
orzeszków pinii,
sól,
pieprz, sok z 1/2
cytryny i około 1-2 łyżek
oliwy z oliwek.Przygotowanie:
Kurczaka dzielimy na 3 części (dużą część piersi przekrawamy wzdłuż, małą odcinamy), następnie delikatnie rozklepujemy
mięso. Przyprawiamy
solą,
pieprzem, suszonymi
ziołami. Z jednej strony smarujemy
serkiem i następnie wkładamy po około 3
szparagi (wcześniej umyte i z odłamanymi zdrewniałymi końcówkami). Wszystko dokładnie zawijamy i owijamy
szynką parmeńską. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.