Wykonanie
Miałam ochotę na
lody cytrynowe. ale nie jakiekolwiek, tylko kremowe, bardzo intensywnie
cytrynowe, nasycone latem i promieniami słońca. Od
planu do realizacji nie mięło dużo czasu - oto domowe
lody mega -
cytrynowe, do przygotowania których wcale nie jest potrzebna maszynka do kodów.3
cytryny (potrzebujemy 1/2 szklanki soku)1/2 szklanki
cukru500 ml
śmietany tortowej 30%1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
wódki (
rumu,
whisky)*2 łyżki
oleju słonecznikowego**ew.
żółty barwnik spożywczy (bez niego
lody będą białe)1. Przygotowujemy
syrop cytrynowy: z dobrze umytych
cytryn najpierw ścieramy skórkę. Ja zrobiłam to urządzeniem o nazwie zester, które ścina cieniutkie paseczki skórki. Można jednak naturalnie zetrzeć skórkę na tarce, uważając jednak, by ścierać tylko żółtą część, ponieważ biała jest gorzka.
Następnie
cytryny przekrawamy na pół i wyciskamy z nich sok. Błonki i pestki odrzucamy. Potrzebujemy 1/2 szklanki soku. Sok podgrzewamy w rondlu wraz z 1/2 szklanki
cukru, mieszając. Gdy sok zawrze, zestawiamy rondel z palnika. Mieszamy do rozpuszczenia
cukru, po czym odstawiamy do zupełnego wystudzenia.
Syrop można przecedzić przez sitko lub pozostawić w nim kawałeczki
skorki cytrynowej - ja wolę, by zostały.2. Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno wraz z
cukrem pudrem. Dodajemy
alkohol i
olej. Dokładnie mieszamy i próbujemy - jeśli uznamy, że masa jest nie dostatecznie słodka, możemy dosłodzić ją dodatkowym
cukrem pudrem. Ja osobiście wolę mniej słodkie
lody od tych, które są w sklepach. Do
śmietany dodajemy wystudzony
syrop cytrynowy. Jeśli chcemy, na tym etapie możemy również dodać barwnik (ilość- aż do uzyskania podobającego się nam koloru). Delikatnie mieszamy.3.
Lody przekładamy do nadającego się do zamrażania szczelnego pojemnika z pokrywką (pojemność min.1,5l). Wstawiamy pojemnik do zamrażarki. Po 3-4 godzinach
lody będą gotowe (w zależności od intensywności mrożenia naszej zamrażarki).
Lody wyjmujemy na ok. 5-10 minut przed podaniem, by trochę odtajały.*
Alkohol dodany do
lodów zapobiega tworzeniu się kryształów
lodu podczas zamarzania masy. Nie trzeba się obawiać, 2 łyżki na całą porcję nie spowodują upojenia
alkoholowego :)** Dzięki temu konsystencja
lodów będzie bardziej kremowa. Prosty trick producentów
lodów.