ßßß Cookit - przepis na Lody cytrynowe

Lody cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na lody cytrynowe. ale nie jakiekolwiek, tylko kremowe, bardzo intensywnie cytrynowe, nasycone latem i promieniami słońca. Od planu do realizacji nie mięło dużo czasu - oto domowe lody mega - cytrynowe, do przygotowania których wcale nie jest potrzebna maszynka do kodów.
3 cytryny (potrzebujemy 1/2 szklanki soku)
1/2 szklanki cukru
500 ml śmietany tortowej 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki wódki (rumu, whisky)*
2 łyżki oleju słonecznikowego**
ew. żółty barwnik spożywczy (bez niego lody będą białe)
1. Przygotowujemy syrop cytrynowy: z dobrze umytych cytryn najpierw ścieramy skórkę. Ja zrobiłam to urządzeniem o nazwie zester, które ścina cieniutkie paseczki skórki. Można jednak naturalnie zetrzeć skórkę na tarce, uważając jednak, by ścierać tylko żółtą część, ponieważ biała jest gorzka.
Następnie cytryny przekrawamy na pół i wyciskamy z nich sok. Błonki i pestki odrzucamy. Potrzebujemy 1/2 szklanki soku. Sok podgrzewamy w rondlu wraz z 1/2 szklanki cukru, mieszając. Gdy sok zawrze, zestawiamy rondel z palnika. Mieszamy do rozpuszczenia cukru, po czym odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Syrop można przecedzić przez sitko lub pozostawić w nim kawałeczki skorki cytrynowej - ja wolę, by zostały.
2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy alkohol i olej. Dokładnie mieszamy i próbujemy - jeśli uznamy, że masa jest nie dostatecznie słodka, możemy dosłodzić ją dodatkowym cukrem pudrem. Ja osobiście wolę mniej słodkie lody od tych, które są w sklepach. Do śmietany dodajemy wystudzony syrop cytrynowy. Jeśli chcemy, na tym etapie możemy również dodać barwnik (ilość- aż do uzyskania podobającego się nam koloru). Delikatnie mieszamy.
3. Lody przekładamy do nadającego się do zamrażania szczelnego pojemnika z pokrywką (pojemność min.1,5l). Wstawiamy pojemnik do zamrażarki. Po 3-4 godzinach lody będą gotowe (w zależności od intensywności mrożenia naszej zamrażarki). Lody wyjmujemy na ok. 5-10 minut przed podaniem, by trochę odtajały.
* Alkohol dodany do lodów zapobiega tworzeniu się kryształów lodu podczas zamarzania masy. Nie trzeba się obawiać, 2 łyżki na całą porcję nie spowodują upojenia alkoholowego :)
** Dzięki temu konsystencja lodów będzie bardziej kremowa. Prosty trick producentów lodów.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/06/Lody-cytrynowe.html