Wykonanie
Przyznam się Wam, że odkąd "odkryłam", że można robić świetne i profesjonalne domowe
lody bez użycia maszyny do
lodów, wciąż wymyślam nowe smaki, które chciałabym wypróbować. Dziś mam dla Was
lody truskawkowo śmietankowe z
syropem truskawkowym, czyli smak i zapach lata zimą :)
750 ml
śmietany 30%2/3 szklanki
cukru pudru2 łyżki
wódki (
rumu,
whisky)*2 łyżki
oleju słonecznikowego**500 g
truskawek (mogą być mrożone)2 łyżki
wódki (
rumu,
whisky)*
cukier1.
Truskawki ucieramy blenderem na puree. 1/3 odlewamy do małego rondelka. Dodajemy 6-8 łyżek
cukru i gotujemy na małym ogniu, aż większość płynu odparuje i uzyskamy gęsty
syrop. Następnie rondelek umieszczamy w dużym garnku z bardzo zimną
wodą, by
syrop ostygł.Pozostałe 2/3 puree dosładzamy do smaku, w zależności od słodkości posiadanych
truskawek.2. Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno wraz z
cukrem pudrem. Dodajemy
alkohol i
olej. Dokładnie mieszamy i próbujemy - jeśli uznamy, że masa jest nie dostatecznie słodka, możemy dosłodzić ją dodatkowym
cukrem pudrem. Ja osobiście wolę mniej słodkie
lody od tych, które są w sklepach. Ubitą
śmietanę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy puree
truskawkowe i 2 dodatkowe łyżki
wódki. Delikatnie mieszamy.3.
Lody przekładamy do nadającego się do zamrażania szczelnego pojemnika z pokrywką (pojemność min.1,5l), układając na przemian po porcji
lodów białych i różowych. Następnie wlewamy zygzakiem na powierzchnię
lodów syrop truskawkowy. Jeden raz delikatnie mieszamy spiralnym ruchem całość, by wprowadzić sos do
lodów.
Wstawiamy pojemnik do zamrażarki. Po 3-4 godzinach
lody będą gotowe (w zależności od intensywności mrożenia naszej zamrażarki).
Lody wyjmujemy na ok. 5-10 minut przed podaniem, by trochę odtajały.*
Alkohol dodany do
lodów zapobiega tworzeniu się kryształów
lodu podczas zamarzania masy. Nie trzeba się obawiać, 2-4 łyżki na całą porcję nie spowodują upojenia
alkoholowego :)** Dzięki temu konsystencja
lodów będzie bardziej kremowa. Prosty trick producentów
lodów.