ßßß Cookit - przepis na Lody truskawkowo śmietankowe z syropem truskawkowym

Lody truskawkowo śmietankowe z syropem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Przyznam się Wam, że odkąd "odkryłam", że można robić świetne i profesjonalne domowe lody bez użycia maszyny do lodów, wciąż wymyślam nowe smaki, które chciałabym wypróbować. Dziś mam dla Was lody truskawkowo śmietankowe z syropem truskawkowym, czyli smak i zapach lata zimą :)
750 ml śmietany 30%
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki wódki (rumu, whisky)*
2 łyżki oleju słonecznikowego**
500 g truskawek (mogą być mrożone)
2 łyżki wódki (rumu, whisky)*
cukier
1. Truskawki ucieramy blenderem na puree. 1/3 odlewamy do małego rondelka. Dodajemy 6-8 łyżek cukru i gotujemy na małym ogniu, aż większość płynu odparuje i uzyskamy gęsty syrop. Następnie rondelek umieszczamy w dużym garnku z bardzo zimną wodą, by syrop ostygł.
Pozostałe 2/3 puree dosładzamy do smaku, w zależności od słodkości posiadanych truskawek.
2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy alkohol i olej. Dokładnie mieszamy i próbujemy - jeśli uznamy, że masa jest nie dostatecznie słodka, możemy dosłodzić ją dodatkowym cukrem pudrem. Ja osobiście wolę mniej słodkie lody od tych, które są w sklepach. Ubitą śmietanę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy puree truskawkowe i 2 dodatkowe łyżki wódki. Delikatnie mieszamy.
3. Lody przekładamy do nadającego się do zamrażania szczelnego pojemnika z pokrywką (pojemność min.1,5l), układając na przemian po porcji lodów białych i różowych. Następnie wlewamy zygzakiem na powierzchnię lodów syrop truskawkowy. Jeden raz delikatnie mieszamy spiralnym ruchem całość, by wprowadzić sos do lodów.
Wstawiamy pojemnik do zamrażarki. Po 3-4 godzinach lody będą gotowe (w zależności od intensywności mrożenia naszej zamrażarki). Lody wyjmujemy na ok. 5-10 minut przed podaniem, by trochę odtajały.
* Alkohol dodany do lodów zapobiega tworzeniu się kryształów lodu podczas zamarzania masy. Nie trzeba się obawiać, 2-4 łyżki na całą porcję nie spowodują upojenia alkoholowego :)
** Dzięki temu konsystencja lodów będzie bardziej kremowa. Prosty trick producentów lodów.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/01/Lody-truskawkowo-smietankowe-z-syropem.html