ßßß
źródło przepisu: fantazjemagdyk.blogspot.com(podaję ze swoimi zmanami)500 g rabarbaru, obranego i pokrojonego na małe kawałki140 g cukru pudru (użyłam drobnego cukru do wypieków)250 ml śmietany kremówkiok. 10 dużych truskawekPokrojony rabarbar wrzucić do garnka, dodać cukier, wymieszać.Gotować na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut, przez około 30 minut.Przestudzić. Następnie zmiksować i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinkę (ja wstawiłam na całą noc).Schłodzoną masę zmiksować z zimną kremówką. Otrzymaną masę przelać do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji producenta. Pod koniec zmrażania dodać pokrojone w niewielką kostkę truskawki, dokładnie wymieszać, przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na minimum 2 godziny.Lody można wykonać także bez maszyny: zmiksowaną masę włożyć do plastikowego pojemnika, a ten do zamrażarki. Wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu. Powtarzać kilka razy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać truskawki i wymieszać ręcznie.Lody przed podaniem najlepiej wyciągnąć kilka minut wcześniej z zamrażarki.Smacznego !
***