Wykonanie
Kilka dni temu miałam gości, gości wyjątkowych. Odwiedziła mnie siostra ze swoimi chłopakami, cudowną dwójka urwisów. No to zrobiłam coś pysznego, coś co bardzo lubią dzieci a zwłaszcza dzieci mojej siostry. Po prostu uwielbiają gofry. Zamiast zwykłych, tradycyjnych gofrów postanowiłam zrobić mały eksperyment, który wyszedł bardzo udany. Do przygotowanego ciasta na gofry dodałam pokrojone
owoce -
morele i
czereśnie.
Powiem wam, że super smakowały, nie tylko chłopaki się nimi zajadali. Zniknęły wszystkie w mgnieniu oka. Zdecydowanie przepis wart wypróbowania, myślę, że będą tu pasowały wszystkie
owoce. Korzystałam z przepisu na gofry, który już kiedyś robiłam na blogu. Przepis dodaje do akcji na fb Ciasto na niedzielę.Zapraszam :-)Składniki:- 2
jajka- 380 g
mąki pszennej- 1/3 szklanki
cukru- 1/3 szklanki
oleju- 350 ml
wody- 9 g
proszku do pieczenia- 3
morele- 12
czereśni-
cukier puder do posypaniaWykonanie:Do miski wbijamy
jajka i miksujemy je mikserem razem z
cukrem, dodajemy
wodę i
olej, wsypujemy
proszek do pieczenia oraz porcjami
mąkę. Miksujemy chwilę, aż składniki się połączą.
Morele oraz
czereśnie kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.Rozgrzewamy gofrownicę, smarujmy ją delikatnie
olejem, najlepiej pędzelkiem. Nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry tak długo, aż będą rumiane. Ja mam gofrownicę o małej mocy, więc u mnie troszkę to trwało. Gofry układamy na kratce, aby wystygły i posypujemy
cukrem pudrem. Nawet nie wiem dokładnie ile wyszło gofrów - 10 a może 12 :-) tak szybko znikały z talerza, że nie nadążałam ich piec. Ale to tylko oznacza, że smakowały.
Owocowe szaleństwo tworzyłam razem z:- Dagmarą- Małgosią- Asą- Bożenką- Małgosią- Iwonką- Iwonką-
Asią- Joanną- Bożenką-
Kasią- Dorotką- Madzią- Danusią- Pauliną- Agnieszką- Anią- Ewą