Ciasto ucierane z czereśniami z dodatkiem płatków migdałowych to doskonała propozycja na każdą okazję. Świetnie smakuje również z wiśniami i truskawkami, jest bardzo proste w przygotowaniu zawsze się udaje i szybko znika ze stołu.składniki na tortownicę 23 cm1,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia100g płatków migdałowych4 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju50 dag czereśnicukier puder do posypania ciastaprzepisBiałka oddzielamy od żółtek a następnie przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier.Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy płatki migdałowe i wszystko razem łączymy.Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką a następnie dokładnie rozprowadzamy. Na wierzchu ciasta układamy umyte i wydrylowane czereśnie.Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.