Wykonanie
Kolejny weekend i Wypiekanie na śniadanie na fb. Byłam ciekawa czy dam radę tym razem wziąć udział, ale jak zobaczyłam, że tematem są gofry, to bez problemu. Gofry rewelacyjnie wychodzą robione lewą ręką.
Powiem wam, że przepis, który podała Małgosia na gofry sprawdził się rewelacyjnie, co prawda miałam kilka do wyboru, ale zdecydowałam się na ten od Lisiej Kawiarenki . Co prawda użyłam
mąki pszennej, ale następnym razem zrobię wersję bezglutenową. Gofry wyszły cudowne w smaku, chrupiące nawet po kilku godzinach. Ale przez cały czas leżały na kratce, nie kładłam ich na talerz. Posypałam tylko
cukrem pudrem. Zdecydowanie polecam wam ten przepis do spróbowania.Zapraszam :-)Składniki:- 2
jajka- 1/3 szklanki
cukru- 1/3 szklanki
oleju- 350 ml
wody- 9 g
proszku do pieczenia- 350-400 g
mąki pszennej (ja dałam 380 g)-
cukier puder do posypaniaWykonanie:Do miski wbijamy
jajka i miksujemy je z
cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy
olej,
wodę, wsypujemy
proszek do pieczenia i
mąkę, znowu miksujemy, aż składniki się połączą.Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją delikatnie
olejem - najlepiej za pomocą pędzelka, nakładamy łyżką porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Ja mam gofrownicę o małej mocy, tak więc u mnie pieczenie trwało dość długo. Ale warto naprawdę, bo gofry są pyszne. Po upieczeniu układamy gofry na kratce, aby wystygły, posypujemy
cukrem pudrem. Nie układajcie gofrów na talerzu bo zmiękną. Możemy także podać gofry z
bitą śmietaną,
owocami lub
dżemem czy frużeliną.
Gofry robiłam na śniadanie wspólnie z:-
Asią- Bożenką- Kamilą- Dorotką- Justyną-
Jagodą