Wykonanie
Babeczki
czekoladowe z prostego przepisu na znanego 'murzynka' z dodatkiem
truskawek i chocolate
chips. Szybkie, proste do wykonania, z podstawowych składników i naprawdę długo utrzymujące świeżość. Mięciutkie, smaczne, uwielbiane przez dzieci :-).Składniki na 12 dużych sztuk:200 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczenia200 g drobnego
cukru do wypieków60 g
kakao135 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego2
jajka1 łyżka ekstraktu z
wanilii80 ml
jogurtu naturalnego lub greckiego125 ml
mlekaDodatkowo:200 g
truskawek, odszypułkowanych, podzielonych na ćwiartki50 g posiekanej
gorzkiej czekolady lub chocolate
chips, do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
kakao - wymieszać, przesiać, odłożyć.Do naczynia wbić
jajka, dodać
cukier,
wanilię,
jogurt,
mleko i
olej. Wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać do połączenia się składników, nie dłużej.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto. Do każdej babeczki wcisnąć pokrojone
truskawki, następnie wszystkie posypać posiekaną
czekoladą lub chocolate
chips .Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu (jesli to możliwe) przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
A przed pieczeniem: