Wykonanie
Rozpustne połączenie tych smaków sprawia, że to ciasto to jest TO :). Szybkie, puszyste i bezproblemowe, po prostu polecam :)
2 szklanki
mąki pszennej100 gramów
wiórków kokosowych3
jaja150 gramów
jogurtu naturalnego3/4 szklanki
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
oleju (użyłam rzepakowego)
polewa czekoladowa:60 - 70 gramów
gorzkiej czekolady3 - 4 łyżki
mlekadodatkowo:około 400 gramów
truskawekOlej,
jogurt powinien być w temperaturze pokojowej, więc wyjmujemy je z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem.Całe
jaja ubijamy na piankę z
cukrem i
cukrem waniliowym, do miksowania użyłam Robota Kuchennego Aura
marki Russell Hobbs.
Potem dodajemy
jogurt,
olej,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko na gładką masę.
Na końcu wsypujemy
wiórki kokosowe i mieszamy łyżką do rozprowadzenia
bakalii.
Tortownicę o średnicy 25 cm lub blaszkę kwadratową o podobnym
boku wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wygładzamy powierzchnię.
Truskawki pozbawiamy szypułek, jeśli są duże możemy przekroić je na pół, ale niekoniecznie.
Owoce układamy na cieście.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu).Przez pierwsze 30 minut studzimy przy uchylonych drzwiczkach,
potem ciasto wyjmujemy na blat i schładzamy do temperatury pokojowej.
Czekoladę roztapiamy z
mlekiem w kąpieli
wodnej, schładzamy lekko, następnie dekorujemy nią ciasto.Wypiek odstawiamy do stężenia polewy.Smacznego !