Wykonanie
Wyglądem przypomina brownie, ale jest zaskakująco puszyste i lekkie. Smakuje baaardzo
czekoladowo. Nie jest słodkie jak typowy "murzynek". Raczej dla wielbicieli ciemnej
czekolady. Przepis lekko zmodyfikowany stąd.
Składniki:pół szklanki
mleka100 g
gorzkiej czekolady 70%1 szklanka
mąki pszennejpół szklanki
kakaopół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1
jajko2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków (do max 3/4 szklanki)70 ml
oleju słonecznikowego (około 1/4 szklanki)pół szklanki
jogurtuMleko podgr zać. Do gorącego dodać połamaną
czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia
czekolady. Ostudzić.
Mąkę pszenną,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną przesiać.
Jajko (w całości) utrzeć na jasny krem (ucieram mikserem z końcówką do ubijania
białek). Dodać
cukier i dalej ucierać. Wlać
olej,
jogurt, ekstrakt i zmiksować. Dodać ostudzone
mleko i zmiksować.Do zmiksowanej masy dodać przesiane składniki, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno). Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Ciasto urośnie z lekką górką - można ją delikatnie ściąć nożem, by wyrównać ciasto lub jeszcze ciepłe ciasto odwrócić
spodem do góry i ułożyć na paterze, wystudzić .