Wykonanie
Kiedy życie
daje Ci
morele, upiecz ciasto ;-). Czasami od przybytku głowa boli... to prawda, więc powstało kilka bardzo fajnych przepisów z
morelami w roli głównej, które
będę mogła Wam zaprezentować. Dzisiejsze ciasto jest lekkie, z małą ilością tłuszczu, za to z dodatkiem kwaśnej
śmietany i...
kaszy manny! Jest mięciutkie, puchate, pyszne, bardzo smakuje dzieciom.
Morele odnajdują się tutaj doskonale :-).Wypróbujcie ciasto także z
truskawkami - podobno wtedy smakuje jak
kaszka manna na
mleku z lat dzieciństwa ;-).Składniki:2 duże
jajka170 g drobnego
cukru do wypiekówpół opakowania
cukru wanilinowego (8 g)30 ml (2 łyżki)
oleju słonecznikowego lub rzepakowego1 szklanka kwaśnej
śmietany 18%1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
kaszy manny2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPonadto:700 - 800 g
moreliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
kaszę i
proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odłożyć.W misie miksera umieścić
jajka (w całości),
cukier i
cukier wanilinowy. Ubić do powstania jasnej i puszystej piany i nawet do potrojenia objętości. Powolną strużką wlewać
olej, cały czas ubijając. Dodawać przesiane suche składniki, w dwóch turach, na zmianę z kwaśną
śmietaną. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
Morele odpestkować i przekroić na ćwiartki. Wyłożyć na ciasto, jeden kawałek obok drugiego.Piec w temperaturze 170 ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Można polukrować.Smacznego :-).