ßßß Cookit - przepis na Idealne ciasto na pizzďż˝

Idealne ciasto na pizzďż˝

nazwa

Wykonanie

Podpisuję się obiema rękoma i jeszcze nogą, że to ciasto jest naprawdę świetne. Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby mi nie wyszło mimo, że robiłam na różnych mąkach. Dobrze się je wyrabia, od dołu fajnie przypieczone, w środku mięciutkie i puszyste. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Kuchnia Łukasza .
Składniki :
500 g mąki pszennej typ 450 ( ja zawsze robię z takiej jaką akurat mam pod ręką )
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
250 ml letniej wody
2 łyżeczki cukru
Do mąki dodajemy oliwę i sól. Mieszamy.
Osobno w misce łączymy drożdże, cukier i wodę. Mieszamy całość i odstawiamy na 2-3 minuty. W przypadku świeżych drożdży odstawiamy na ok 30-40 minut aż zaczną pracować.
Kolejno rozczyn drożdżowy mieszamy z mąką. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ( ok 10 minut ). Gotowe ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto można podzielić na 4 kule i pozostawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem. Następnie rozciągamy ciasto na grubość ok 3-5 mm, układamy ulubione dodatki i pieczemy w temp. 250-270°C przez 7-9 min. aż brzegi będą ładnie rumiane.
Ja zrobiłam jedną dużą na blasze. Piekłam ją ok 15 minut. Ciasto również można mrozić.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/06/Idealne-ciasto-na-pizze.html