ßßß
            
        
Składniki :6-7 ugotowanych w całości , dnia poprzedniego , młodych ziemniaków1 kiełbasa śląska lub innałyżka smalcu lub olej do smażeniasól , pieprz do smakuświeży koperek do posypania
Ziemniaki kroimy w plastry . Kiełbaskę w jak najmniejszą kosteczkę , wsypujemy na rozgrzana patelnię z tłuszczem i smażymy , tak długo aż się porządnie przysmaży – podsuszy , na takie prawie skwareczki , które dojdą jeszcze po dodaniu ziemniaków . Teraz dorzucamy pokrojone w plastry ziemniaki , solimy , smażymy do momentu aż dostaną piękne pieczątki -zrumienienia po obu stronach . Potrawę trzeba często mieszać podczas smażenia ,żeby nie przypalić skwarków z kiełbaski . Na koniec wykładamy posypujemy pieprzem , koprem , wykładamy na talerze i możemy zajadać . Smacznego 😉