ßßß
W moim rodzinnym domu wszyscy uwielbiają pieczone ziemniaki, i w zasadzie mogłabym je robić na obiad nawet kilka razy w tygodniu. I naprawdę nikomu się one nie nudzą i nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Dostałam na ryneczku młode ziemniaki, pewnie jeszcze nie nasze, ale kupiłam i postanowiłam, że je upiekę. Tak mi się zachciało takich ziemniaków pieczonych ze skórką. Do tego przygotowałam michę sałaty z ogórkiem i jogurtem i już mieliśmy pyszny, wiosenny obiad. Miłej soboty wam życzę.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg młodych ziemniaków- 2 łyżki oleju- łyżka koperku- sól- gałązka lub dwie świeżego rozmarynuWykonanie:Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Do miseczki wlewamy olej. Każdego ziemniaka smarujemy olejem, najlepiej pędzelkiem, ja miałam duże ziemniaki, więc przekroiłam je na pół, jak macie małe to upieczcie je w całości. Ziemniaki z jednej i drugiej strony posypujemy solą, układamy je na blaszce i na każdym ziemniaku układamy kawałek świeżego rozmarynu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez około 45 minut, aż się ładnie zarumienią - grzanie góra-dół. Możemy pod koniec pieczenia włączyć funkcję termoobiegu. Gotowe ziemniaki przekładamy na talerze i posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem. Do ziemniaków można podać ulubioną surówkę i maślankę do popicia, super smakują w takim zestawie.
