Wykonanie
W moim rodzinnym domu wszyscy uwielbiają pieczone
ziemniaki, i w zasadzie mogłabym je robić na obiad nawet kilka
razy w tygodniu. I naprawdę nikomu się one nie nudzą i nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Dostałam na ryneczku
młode ziemniaki, pewnie jeszcze nie nasze, ale kupiłam i postanowiłam, że je upiekę. Tak mi się zachciało takich
ziemniaków pieczonych ze skórką. Do tego przygotowałam michę
sałaty z
ogórkiem i
jogurtem i już mieliśmy pyszny, wiosenny obiad. Miłej soboty wam życzę.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
młodych ziemniaków- 2 łyżki
oleju- łyżka
koperku-
sól- gałązka lub dwie świeżego
rozmarynuWykonanie:
Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Do miseczki wlewamy
olej. Każdego
ziemniaka smarujemy
olejem, najlepiej pędzelkiem, ja miałam duże
ziemniaki, więc przekroiłam je na pół, jak macie małe to upieczcie je w całości.
Ziemniaki z jednej i drugiej strony posypujemy
solą, układamy je na blaszce i na każdym
ziemniaku układamy kawałek świeżego
rozmarynu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez około 45 minut, aż się ładnie zarumienią - grzanie góra-dół. Możemy pod koniec pieczenia włączyć funkcję termoobiegu. Gotowe
ziemniaki przekładamy na talerze i posypujemy świeżym, posiekanym
koperkiem. Do
ziemniaków można podać ulubioną surówkę i
maślankę do popicia, super smakują w takim zestawie.