Wykonanie
Zapiekany
kurczak z
mozzarella i
oreganoZapiekany
kurczak z
mozzarella i
oregano. Obiad z włoskimi
smakami. Soczysta
pierś z kurczaka obficie doprawiona świeżym
oregano, zapieczona w
sosie pomidorowym i
mozzarella, podana z
makaronem wymieszanym z pesto . Szybki obiad, aromatyczny i smaczny. Zapiekany
kurczak w 30 minut!
Składniki:5 porcji800 g
piersi z kurczaka1 łyżka
papryki w proszku
sól i
pieprz do smaku150 g utartej
mozzarella4
dymki lub 1
cebula2 duże ząbki
czosnku3 łyżki świeżego
oregano1 puszka pokrojonych
pomidorów, 400 g1 łyżeczka
pomidorowego przecieru1 łyżka
oliwysól i
pieprz do smaku3 łyżki utartego
parmezanu300 g spaghetti, waga sucha200 ml domowego pesto
Piersi z kurczaka jeśli duże podziel na 5 porcji. Oprósz
solą,
pieprzem,
papryką i 1 łyżka
oregano. Zrumień z obu stron na rozgrzanej
oliwie. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Przygotuj sos. Pokrój
dymkę w piórka,
czosnek w plasterki i zeszklij na
oliwie. Dodaj
pomidory, przecier i resztę
oregano. Polej
kurczaka sosem, a na wierzchu posyp utartą
mozzarella. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 20 minut. Wyjmij i posyp świeżym
oregano, opcjonalnie. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj domowe pesto według przepisu i wymieszaj z odcedzonym spaghetti.
Podaj
kurczaka z sosem i z pesto spaghetti. Całość posyp prażonymi piniami i utartym
parmezanem.Polecane przepisy
Pierś z kurczaka zapiekana z
mozzarellaPierś z kurczaka i
makaron portabello z
brokułamiPilaf z quinoa i
kurczakaZapiekanka z
kurczaka,
fasoli i
pomidorówRoladki z
kurczaka w
ostrym sosie
curry