Wykonanie
Obiad z
kurczaka to najpopularniejszy obiad w moje rodzinie. Jest tyle możliwości przyrządzenia różnych dań z
kurczaka, że trudno by
kurczak kiedykolwiek nam się znudził. Dzisiaj kolejna propozycja na szybki obiad z
kurczakiem w roli głównej,
pierś z kurczaka zapiekana z
mozzarella, którą podałam z
makaronem. Pyszny obiad, soczyste
mięso panierowane w
parmezanie, aromatyczny
pomidorowy sos i
mozzarella….wszystko to przyrządzone zaledwie w godzinę! Zwinna jestem, prawda!Zapraszam na przepis, który Wam na pewno przypadnie do smaku. Zawsze jakaś odmiana do tradycyjnych panierowanych kotletów
z piersi kurczaka .
Pierś z kurczaka zapiekana z
mozzarellaSkładniki: na 5 porcji
piersi z kurczaka, u mnie 600 g200 ml utartego
parmezanu4 łyżki
tartej bułki1 łyżka suchej mieszanki prowansalskiej2 łyżki
oliwysól i
pieprz do smaku
Podziel piersi na mniejsze porcje jeśli bardzo są bardzo duże. Oprósz
solą i
pieprzem. wymieszaj
parmezan,
tartą bułkę i
zioła. posmaruj piersi
oliwą, a następnie obtocz w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz na 200ºC i (termoobieg) przez 20 minut. Po 10 minutach odwróć
kurczaka na drugą stronę.Dodatkowo300 g
makaronu, waga sucha
sos pomidorowy, tutaj przepis130 g
mozzarellaposiekana świeża
bazyliaUgotuj
makaron al dente. Ugotuj
pomidorowy sos według przepisu. Ułóż upieczone
piersi z kurczaka w formie żaroodpornej. Rozprowadź sos. Pokrój
mozzarella w plasterki i ułóż na wierzchu. Zapiecz potrawę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Posyp
bazylią przed podaniem.Polecane przepisy
Pierś z kurczaka i
makaron portabello z
brokułamiZapiekanka z
kurczaka,
fasoli i
pomidorówRoladki z
kurczaka w
ostrym sosie
curryNuggets z
kurczakaRoladki z
kurczaka z
pomidorowym spaghetti