Wykonanie
Składniki:0,5 kg
zielonych szparagów5
jajek ugotowanych na twardo3 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
masła klarowanego
sól ,
pieprzcukierPrzygotowanie:
Szparagi umyć , odłamać lub odciąć zdrewniałe końce.W garnku zagotować
wodę z
cukrem i
solą , gotować
szparagi 5 min umieszczając je na stojąco tak by główki nie dotykały
wody.Na patelni rozgrzać łyżkę
masła klarowanego , smażyć na wolnym ogniu
szparagi przez 2-3 min , zdjąć z patelni.
Jajka obrać ze skorupek , pokroić w drobną kostkę , wymieszać z
natką pietruszki.Na patelni po smażeniu
szparagów rozgrzać kolejną łyżkę
masła , smażyć
jajka z
natką pietruszką co chwila mieszając aż powstanie lekko kremowa konsystencja.Doprawić ,
sokiem z cytryny ,
solą i
pieprzem.
Pastę jajeczną przełożyć na
szparagi.