Wykonanie
Wiem, już po sezonie. Ale jakoś wcześniej nie mogłam znaleźć czasu, by podzielić się z
Wami moją nową miłością. Miłością do
zielonych szparagów...W tym roku
jadłam je po raz pierwszy. Zachwycił mnie banalny sposób przygotowania - wystarczy umyć, odłamać końcówkę i już! Bez obierania. Szybciutko się gotują. A jak smakują... Podane z
jajkiem sadzonym skradły moje
serce. Polecam je Waszej uwadze w kolejnym
szparagowym sezonie :)
Składniki:
zielone szparagisólpieprzmasłocukierjajkaolejSposób przygotowania:
Szparagi umyj, odłam zdrewniałą końcówkę. W garnku - najlepiej wysokim a wąskim - zagotuj
wodę. Lekko ją
osól i ocukrz.
Szparagi wstaw pionowo do garnka - najlepiej by było, gdyby "łepki" wystawały ponad
wodę. Gotuj do miękkości - ok. 10 minut. Po wyjęciu z
wody i ułożeniu na talerzu polej roztopionym
masłem.Jeśli chcesz podać z
sadzonym jajkiem... Przyda się mała patelnia - taka na jedno
jajko. Rozgrzej na niej sporą ilość
oleju. Wybij
jajko i przechylając lekko patelnię, wybieraj z niej rozgrzany
olej i polewaj jako z góry. Gdy
białko się zetnie, ułóż
jajko na szparagach, lekko
posól i posyp świeżo zmielonym
pieprzem.
Smacznego :)