Wykonanie
By MagicPot, 26 maja 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Ziemniaki z grilla to przystawka chyba zapewne obowiązkowa na każdym grillu. Proponowana wersja
ziemniaków została przeze mnie upieczona na aluminiowej tacce.
Ziemniaki z grilla mogą być podane do
mięsa lub sałatek. Do
ziemniaków można podać także sos lub dip (dip
czosnkowy, dip
czosnkowy z
chilli,
majonezowy dip
czosnkowy).Z jednego kilograma
ziemniaków przygotujecie porcje dla 4 do 5 osób.1kg
ziemniakówolejdwa ząbki
czosnkujedna średnia
cebulaświeży
koperekświeża
kolendraprzyprawy:
sól,
kolendra, słodka
czerwona papryka,
kmin rzymski,
majeranek, cząber,
chili,
pieprz czarny świeżo mielonyBy
ziemniaki „nasiąkły”
mieszanką przypraw, należy przygotowania rozpocząć na minimum jedną godzinę przed zapiekaniem.Najpierw naszykowałam większą miskę.Następnie
czosnek obrałam z suchych łusek i wycisnęłam przez praskę bezpośrednio do miski.
Cebulę bardzo drobno poszatkowałam w małą kosteczkę i dorzuciłam do miski z
czosnkiem.Ćwierć pęczku
koperku i
kolendry także drobno poszatkowałam i dorzuciłam do miski.Następnie dorzuciłam
przyprawy: dwie płaskie łyżeczki
soli, jedna łyżeczka słodkiej
czerwonej papryki, ćwierć łyżeczki
kminu rzymskiego, szczypta
majeranku, szczypta cząbru, szczypta
chilli i
pieprz czarny świeżo mielony i wszystkie dokładnie wymieszałam.Przygotowaną
mieszankę przypraw odstawiłam na bok.
Ziemniaki obrałam, pokroiłam na ćwiartki i wrzuciłam do miski z
przyprawami i dokładnie wymieszałam, tak by
ziemniaki były dokładnie obtoczone
przyprawami.Tak przygotowane
ziemniaki odstawiłam na bok na minimum 20 minut, jeżeli pojawi się
woda z
ziemniaków, należy ją odsączyć.
Ziemniaki przełożyłam na tackę aluminiową,
skropiłam olejem i położyłam tackę na grillu, gdy ten był gorący.
Ziemniaki zapiekałam prawie godzinę, aż były z wszystkich stron zarumienione. Dość często mieszałam
ziemniakami na tacce.
Ziemniaki najlepiej smakują na gorąco, lecz zimnie też są dobre.Smacznego!Polecam inne przepisy na grillowe różności: