ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 26 maja 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Ziemniaki z grilla to przystawka chyba zapewne obowiązkowa na każdym grillu. Proponowana wersja ziemniaków została przeze mnie upieczona na aluminiowej tacce. Ziemniaki z grilla mogą być podane do mięsa lub sałatek. Do ziemniaków można podać także sos lub dip (dip czosnkowy, dip czosnkowy z chilli, majonezowy dip czosnkowy).
Z jednego kilograma ziemniaków przygotujecie porcje dla 4 do 5 osób.
1kg ziemniaków
olej
dwa ząbki czosnku
jedna średnia cebula
świeży koperek
świeża kolendra
przyprawy: sól, kolendra, słodka czerwona papryka, kmin rzymski, majeranek, cząber, chili, pieprz czarny świeżo mielony
By ziemniaki „nasiąkły” mieszanką przypraw, należy przygotowania rozpocząć na minimum jedną godzinę przed zapiekaniem.
Najpierw naszykowałam większą miskę.
Następnie czosnek obrałam z suchych łusek i wycisnęłam przez praskę bezpośrednio do miski.
Cebulę bardzo drobno poszatkowałam w małą kosteczkę i dorzuciłam do miski z czosnkiem.
Ćwierć pęczku koperku i kolendry także drobno poszatkowałam i dorzuciłam do miski.
Następnie dorzuciłam przyprawy: dwie płaskie łyżeczki soli, jedna łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta majeranku, szczypta cząbru, szczypta chilli i pieprz czarny świeżo mielony i wszystkie dokładnie wymieszałam.
Przygotowaną mieszankę przypraw odstawiłam na bok.
Ziemniaki obrałam, pokroiłam na ćwiartki i wrzuciłam do miski z przyprawami i dokładnie wymieszałam, tak by ziemniaki były dokładnie obtoczone przyprawami.
Tak przygotowane ziemniaki odstawiłam na bok na minimum 20 minut, jeżeli pojawi się woda z ziemniaków, należy ją odsączyć.
Ziemniaki przełożyłam na tackę aluminiową, skropiłam olejem i położyłam tackę na grillu, gdy ten był gorący.
Ziemniaki zapiekałam prawie godzinę, aż były z wszystkich stron zarumienione. Dość często mieszałam ziemniakami na tacce.
Ziemniaki najlepiej smakują na gorąco, lecz zimnie też są dobre.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na grillowe różności:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/05/26/ziemniaki-z-grilla