ßßß Cookit - przepis na Maślany dorsz z chrupiącymi warzywami

Maślany dorsz z chrupiącymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-400g dorsza świeżego
-sól, pieprz
-suszone pomidory w torebce
-masło klarowane
-kilka gałązek jarmużu
-większa marchew
-2 szalotki
-ćwiartka papryki żółtej
-łyżka soku z cytryny
-olej
Wykonanie:
Rybę płuczemy , suszymy, posypujemy solą, pieprzem, pomidorami. Masło topimy i na gorące dajemy rybę. Pieczemy z dwóch stron po 3 minuty.
Liście jarmużu obrywamy, żeby nie bylo twardego środka, porzadnie płuczemy i dokładnie suszymy.Rozgrzewamy olej, wrzucamy jarmuż dosłownie na 3 minuty, ciągle mieszajać i obracajać. Na sam koniec, dodajemy szczyptę soli i sok z cytryny.
Marchew obieramy i kroimy ukośnie na grubsze plastry, wrzucamy na wrzątek na 6 minut.
Na oleju blanszujemy szalotkę, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i obgotowaną marchewkę. Dusimy 5-7 minut.
Wszystkie warzywa powinny być chrupiące.
Na przygotowany jarmuż kładziemy delikatnie rybę i podajemy z warzywkami.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.wordpress.com/2016/05/13/maslany-dorsz-z-chrupiacymi-warzywami