Wykonanie
Składniki:-400g
dorsza świeżego-
sól,
pieprz-
suszone pomidory w torebce-
masło klarowane-kilka gałązek
jarmużu-większa
marchew-2
szalotki-ćwiartka
papryki żółtej-łyżka
soku z cytryny-
olejWykonanie:
Rybę płuczemy , suszymy, posypujemy
solą,
pieprzem,
pomidorami.
Masło topimy i na gorące dajemy
rybę. Pieczemy z dwóch stron po 3 minuty.Liście
jarmużu obrywamy, żeby nie bylo twardego środka, porzadnie płuczemy i dokładnie suszymy.Rozgrzewamy
olej, wrzucamy
jarmuż dosłownie na 3 minuty, ciągle mieszajać i obracajać. Na sam koniec, dodajemy szczyptę
soli i
sok z cytryny.
Marchew obieramy i kroimy ukośnie na grubsze plastry, wrzucamy na wrzątek na 6 minut.Na
oleju blanszujemy
szalotkę, dodajemy pokrojoną w paski
paprykę i obgotowaną
marchewkę. Dusimy 5-7 minut.Wszystkie warzywa powinny być chrupiące.Na przygotowany
jarmuż kładziemy delikatnie
rybę i podajemy z warzywkami.