Wykonanie
Łatwa do przygotowania pasta z
soczewicy pasuje na co dzień jak i na domowe przyjęcie. Można ją jeść na kanapkach, z naleśnikami, albo po prostu maczając nachosy.Pierwszy raz
jadłam ją u koleżanki, która zaserwowała nam pastę razem z upieczonym przez siebie
chlebem – ot tak jako poczęstunek dla „niespodziewanych gości”. Ja pierwszy raz zrobiłam ją na sylwestrowe przyjęcie. Męska część uczestników imprezy bała się, że od
soczewicy podniesie się im testosteron, ale i tak ostatecznie jedli ze smakiem.
Składniki1 szklanka
czerwonej soczewicy10 sztuk
suszonych pomidorów w
oleju3 średnie
marchewkisólpieprzSoczewicę namoczyć w niedużej ilości
wody na kilka godzin. Gotować
soczewice na małym ogniu przez ok 10 minut . Po ugotowaniu dodać
pomidory i ugotowaną
marchewkę oraz
przyprawy. Wszystko zmiksować na gładką masę.
SMACZNEGO!