Wykonanie
Omlet jak omlet nic specjalnego . Ale na szybki posiłek wprost idealny . Dlatego na moim
stole gościgości dość często. Nie ma chyba warzywa z którego bym nie włożyła do omletu. Dzisiaj będzie dośćdziwnie .
Składniki 1 szt.2jajka1 mała
marchewka z
natką5cm białej rzodkwi1
szalotkasól,
pieprz do smaku2 łyżki
wina lub
wodyolej do smażenia lub
masłoWykonanie- Umyte warzywa z wiórkować (obieraczką do
kartofli kroić cieniutkie paski ).
Szalotkę pokroić w półkrążki .
Natkę marchewki posiekać.- Na patelni rozgrzać
olej i wrzucić warzywa. Smażyć ok 2 minut ,cały czas mieszać. Dodać
wino ,zamieszać , dusić warzywa pod przykryciem ok 3 minut , na wolnym ogniu.- Rozbić
jajka , rozbełtać je , doprawić
solą i
pieprzem .- Do
jajek przełożyć uduszone warzywa , dodać
natkę marchewki , wymieszać , wylać na rozgrzanąpatelnię . Smażyć na małym ogniu . Gdy spód będzie zrumieniony przekręcić omlet na drugą stronę ,Dosmażyć ok 1-2 minut.