ßßß

Składniki na 4 osoby500 gram świeżych białych szparagów1 litr bulionu warzywnego5 średnich ziemniaków1 czubata łyżka masłasól , pieprz , paprykagrzanki ziołowe do kremuWykonanieSzparagi obieramy od połowy w dół (trzeba koniecznie obrać twardą skórę, inaczej zupa będzie miała pełno twardych skórek i nie da się tego zjeść – akurat piszę to z doświadczenia, ponieważ kiedyś nie obrałam szparagówZiemniaki obieramy i kroimy w duzą kostkę, szparagi kromimy w mniejsze kawałki. Główki szparagów odkładamy na bok. W garnku roztapiamy masło i kilka minut podsmażamy w nim warzywa. Następnie dolewamy 1 litr bulionu warzywnego i gotujemy tak zupę 30 minut. Po 25 min. dokładamy do gotowania główki szparagów. Po ugotowaniu wyławiamy główki szparagów. Zupę blenujemy za pomocą blendera na krem. Doprawiamy wg. uznania. Wlewamy do miseczek, na wierzch układamy główki szparagów. Podajemy z grzankami ziołowymi.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Duńska latarnia morska Rubjerg KnudeLønstrup w Północnej Jutlandii >