ßßß Cookit - przepis na Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

nazwa

Wykonanie

< Duńska latarnia morska Rubjerg Knude
Lønstrup w Północnej Jutlandii >
Krem z białych szparagów
Składniki na 4 osoby
500 gram świeżych białych szparagów
1 litr bulionu warzywnego
5 średnich ziemniaków
1 czubata łyżka masła
sól , pieprz , papryka
grzanki ziołowe do kremu
Wykonanie
Szparagi obieramy od połowy w dół (trzeba koniecznie obrać twardą skórę, inaczej zupa będzie miała pełno twardych skórek i nie da się tego zjeść – akurat piszę to z doświadczenia, ponieważ kiedyś nie obrałam szparagów
Ziemniaki obieramy i kroimy w duzą kostkę, szparagi kromimy w mniejsze kawałki. Główki szparagów odkładamy na bok. W garnku roztapiamy masło i kilka minut podsmażamy w nim warzywa. Następnie dolewamy 1 litr bulionu warzywnego i gotujemy tak zupę 30 minut. Po 25 min. dokładamy do gotowania główki szparagów. Po ugotowaniu wyławiamy główki szparagów. Zupę blenujemy za pomocą blendera na krem. Doprawiamy wg. uznania. Wlewamy do miseczek, na wierzch układamy główki szparagów. Podajemy z grzankami ziołowymi.
About Gosia Drohomirecka
View all posts by Gosia Drohomirecka >
< Duńska latarnia morska Rubjerg Knude
Lønstrup w Północnej Jutlandii >
Źródło:http://panikucharka.pl/zupy-i-kremy/krem-z-bialych-szparagow