Wykonanie
Szparag - jarzyna doskonała. Delikatna, niskokaloryczna, bogata w substancje odżywcze, od wieków uważane za jedno z najsmaczniejszych warzyw. Stare przysłowie
mówi, że "Każde warzywo ma swoją
porę roku". Sezon świeżych
szparagów jest niezwykle krótki. Korzystajmy zatem, bo trwa niecałe dwa miesiące.Najczęściej podaje się
szparagi gotowane, w specjalnie do tego przygotowanych garnkach - na stojąco lub na leżąco. Nie jest to jedyna metoda przygotowania tego królewskiego warzywa.Większą ilość
szparagów można przygotować na blaszce w piekarniku. Koniecznie powinniście także skosztować grilowanych
szparagów, bo mają wyjątkowy smak.W najprostszy, expresowy sposób można je przygotować na patelni lub w woku.
Szparagi lekko przypieczone zyskają ciekawy smak i pozostaną chrupkie. Expresowo można przygotować tylko
zielone szparagi, ponieważ nie wymagają one obierania.
składniki na 2 porcje:pęczek
szparagów- 500 g
sól,
pieprzmasło ghee - do smażenia
WYKONANIE:
szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Można je piec w całości, ale jeszcze szybciej się upieką, gdy je pokroimy na mniejsze kawałki. Zatem pokroić
szparagi w kilkucentymetrowe skośne kawałki. Główki odłożyćrozgrzać
masło na patelni, wrzucić pokrojone
szparagi. Często obracać, by równo się upiekły. W połowie smażenia dołożyć główki
szparagów, bo tę pieką się najszybciej. Gdy lekko się zrumienią patelnię przykryć pokrywką. Pieczenie trwa od 6- 8 minut, w zależności od ich grubości. Gotowe
szparagi powinny pozostać chrupiące. Posolić, oprószyc
pieprzem i podawaćŻYCZĘ SMACZNEGO !