Wykonanie
Prosty przepis na ciasto marmurkowe …Przepis na ciasto na niedzielę, idealne do popołudniowej
kawki. Moje dzieciaki uwielbiają babkę marmurkową ze szklanką
mleka.
Czekoladowe ciasto pachnące
wanilią na prawdziwym
maśle. Przepis na ciasto, które zawsze się udaje.
Składniki:formeka do babki o poj. 1 , 5 l225 g
mąki + 2 łyżki1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
waniliowego ekstraktu250 g
cukru4
jajka225 g
masła, miękkie i solone150 ml
jogurtu2 czubate łyżki
kakaocukier puder do posypaniatłuszcz i
mąka do formy
Wszystkie składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową. Przesiej
mąkę i proszek, wymieszać ze szczyptą
soli lub użyj solonego
masła jak w przepisie. Zmiksuj miękkie
masło z
cukrem i
wanilią, dodając stopniowo po jednym
jajku.Dodaj przesianą
mąkę z proszkiem na przemian z
jogurtem mieszając szpatułką. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj
mąkę, a do drugiej dodaj
kakao i wymieszaj. Foremkę wysmaruj tłuszczem i posyp
mąką lub
tartą bułką. Wyłóż jasne ciasto na przemian z ciemnym. Na końcu zamieszaj lekko aby obie masy lekko się przemieszały i utworzyły “marmurek”Piecz ciasto w nagrzanym na 160ºC piekarniku nastawionym na termoobieg przez około 45-50 minut. Ostudzone ciasto wyjmij na paterę i oprósz
cukrem pudrem.
Polecane przepisyCiasto
migdałowe i sos
imbirowyCiasto
marchewkowe z
rumem najlepszeBabka cytrynowa ucierana z
makiemBabka ucierana żółta i bardzo aromatycznaCiasto z
cukinią,
figami i
orzechami