ßßß
Wyobraź sobie świat wypieków niebanalnych, łatwych i smacznych o istnieniu którego nie miałaś/eś pojęcia. To właśnie ten moment, w którym wprowadzam Cię do niego, trzymając za rękę i opisując jak mają wyglądać Twoje kolejne kroki.
Ciasto jest kremowe, wyraźnie maślane i aromatyczne . Wyczuwa się w nim aromat amaretto (możesz użyć aromatu lub esencji migdałowej) i bakalii. Idealnie sprawdzi się na przyjęcie ale też spotkanie z przyjaciółmi. Według mnie najlepszą nazwą dla tego ciasta jest Słodka Poppy i tak też możesz ją tytułować, toż to prawdziwa dama, prawdziwa słodka królowa.
Składniki:forma o średnicy 23 cm3 jaja „L”, najlepiej zerówki ( 4 „M”)160 g masła300 g mąki tortowej (1 3/4 szklanki)160 g szklanki cukru (3/4 szklanki)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru z wanilią400 g masy makowej3 łyżki amaretto50 g rodzynek40 g migdałówcukier puder
Przygotowanie:Miękkie masło ubić z cukrem (najlepiej drobnym) i cukrem waniliowym.Do utartego masła dodawać po jajku i miksować aż do połączenia się mas.Dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiewając ją przez sito.Wmieszać do masy. Jeśli jest za gęsta i ciężko mieszać ją łyżką dodać 3 łyżki mleka.3/4 ciasta wyłożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy.Rodzynki sparzyć i dodać do reszty ciasta. Dodać także posiekane migdały, amaretto i masę makową.Dokładnie wymieszać z ciastem i wyłożyć na białą masę.Masy zgrabnie wymieszać, zbierając ciasto od dołu do góry aby powstała „zebra”.Piec 45 minut w 180 stopniach, góra-dół, po 40 sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, jeśli tak można je wyjąć z pieca wcześniej.Gorące wyjąć i wystudzić na kratce.Obsypać cukrem pudrem i podawać.
Powiązane notki:Makowiec Ucierany na Biszkopcie – przepis krok po krokuMakowiec na kruchym cieście z orzechową beząMakowiec z figami na kruchym spodzie dla gościŚwiąteczny Makowiec krucho drożdżowy z bakaliamiWieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec)