Makowiec ucierany

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Nikt nie powinien mieć wątpliwości, że ucierany makowiec to ciasto wyjątkowe, bezapelacyjnie wprowadzające w świąteczny nastrój. Jeśli masz takie wątpliwości to czytasz tego bloga w odpowiednim momencie. Dla mnie najważniejsze jest aby ciasta, które piekę zawsze były pyszne, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Moje ciasto ucierane przygotujesz tak na prawdę w kilka chwil a możesz dodać do niego wszystkie ulubione dodatki. Wspaniałe jest też to, że jedyną dekoracją jaka mu wystarczy jest rustykalne oprószenie cukrem pudrem. Fanatykom zdrowotności polecam trzcinowy.
Wyobraź sobie świat wypieków niebanalnych, łatwych i smacznych o istnieniu którego nie miałaś/eś pojęcia. To właśnie ten moment, w którym wprowadzam Cię do niego, trzymając za rękę i opisując jak mają wyglądać Twoje kolejne kroki.
Ciasto jest kremowe, wyraźnie maślane i aromatyczne . Wyczuwa się w nim aromat amaretto (możesz użyć aromatu lub esencji migdałowej) i bakalii. Idealnie sprawdzi się na przyjęcie ale też spotkanie z przyjaciółmi. Według mnie najlepszą nazwą dla tego ciasta jest Słodka Poppy i tak też możesz ją tytułować, toż to prawdziwa dama, prawdziwa słodka królowa.
Składniki:
forma o średnicy 23 cm
3 jaja „L”, najlepiej zerówki ( 4 „M”)
160 g masła
300 g mąki tortowej (1 3/4 szklanki)
160 g szklanki cukru (3/4 szklanki)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią
400 g masy makowej
3 łyżki amaretto
50 g rodzynek
40 g migdałów
cukier puder
Przygotowanie:
Miękkie masło ubić z cukrem (najlepiej drobnym) i cukrem waniliowym.
Do utartego masła dodawać po jajku i miksować aż do połączenia się mas.
Dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiewając ją przez sito.
Wmieszać do masy. Jeśli jest za gęsta i ciężko mieszać ją łyżką dodać 3 łyżki mleka.
3/4 ciasta wyłożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Rodzynki sparzyć i dodać do reszty ciasta. Dodać także posiekane migdały, amaretto i masę makową.
Dokładnie wymieszać z ciastem i wyłożyć na białą masę.
Masy zgrabnie wymieszać, zbierając ciasto od dołu do góry aby powstała „zebra”.
Piec 45 minut w 180 stopniach, góra-dół, po 40 sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, jeśli tak można je wyjąć z pieca wcześniej.
Gorące wyjąć i wystudzić na kratce.
Obsypać cukrem pudrem i podawać.
Powiązane notki:
Makowiec Ucierany na Biszkopcie – przepis krok po kroku
Makowiec na kruchym cieście z orzechową bezą
Makowiec z figami na kruchym spodzie dla gości
Świąteczny Makowiec krucho drożdżowy z bakaliami
Wieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/11/09/makowiec-ucierany