ßßß
Na działce u mojej mamy pojawiła się już jakiś czas temu cukinia. Zerwałam kilka takich mniejszych bo bardzo je lubię, można przygotować danie razem ze skórką, która jest jeszcze miękka i nie ma potrzeba wydrążać środka z pestkami. Wybór padł na placki z cukinii i ziemniaków, podałam je z konfiturą z pomidorów, powiem Wam, że smakowały wspaniale. Delikatne w smaku placuszki i aromatyczna konfitura.Placki podałam na półmisku z kolekcji Martha Gold Porcelana Bogucice .Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg cukinii- 200 g ziemniaków- 2 jajka- 4-5 łyżek mąki pszennej- konfitura pomidorowa- sól, pieprz- olej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Cukinię razem z ziemniakami ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy (pół łyżeczki wystarczy). Odstawiamy na 40 minut, aby warzywa puściły sok. Mocno odciskamy a sok wylewamy. Dodajemy jajka, mąkę, 2 łyżeczki konfitury pomidorowej, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy rumiane placki na patelni z olejem. Odsączamy placki na ręcznikach papierowych, układamy na półmisku i na środku układamy porcję konfitury pomidorowej.