Wykonanie
Na działce u mojej mamy pojawiła się już jakiś czas temu
cukinia. Zerwałam kilka takich mniejszych bo bardzo je lubię, można przygotować danie razem ze skórką, która jest jeszcze miękka i nie ma potrzeba wydrążać środka z pestkami. Wybór padł na placki z
cukinii i
ziemniaków, podałam je z
konfiturą z
pomidorów,
powiem Wam, że smakowały wspaniale. Delikatne w smaku placuszki i aromatyczna
konfitura.Placki podałam na półmisku z kolekcji Martha Gold Porcelana Bogucice .Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
cukinii- 200 g
ziemniaków- 2
jajka- 4-5 łyżek
mąki pszennej-
konfitura pomidorowa-
sól,
pieprz-
olej rzepakowy do smażeniaWykonanie:
Cukinię razem z
ziemniakami ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy (pół łyżeczki wystarczy). Odstawiamy na 40 minut, aby warzywa puściły sok. Mocno odciskamy a sok wylewamy. Dodajemy
jajka,
mąkę, 2 łyżeczki
konfitury pomidorowej,
sól i
pieprz. Mieszamy i smażymy rumiane placki na patelni z
olejem. Odsączamy placki na ręcznikach papierowych, układamy na półmisku i na środku układamy porcję
konfitury pomidorowej.