Wykonanie
W zimowe dni nic nie rozgrzewa lepiej niż dobra zupa :) u nas dziś w garnku paruje krem z
marchewki . Na takie mroźne dni ta zupa świetnie się sprawdza, bo ma energetyczny kolor - więc dodaje sił by stawić czoła rzeczywistości za oknem a do tego cudownie rozgrzewa zziębnięte ciało :)Składniki na zupę dla 2 osób:5
marchewek (u mnie 2 większe i 3 mniejsze)pół litra
bulionu warzywnego (patrz zupa ogórkowa lub porady jak ugotowac
bulion warzywny) - można go zastąpić domową
kostką rosołową1 mała
cukinia2
ziemniakisólpieprzolej rzepakowyopcjonalnie
chleb do przygotowania z niego małych grzanek i inne
przyprawy: ja lubię słodkawy smak
marchewki, dlatego dodaję tylko
pieprz,
sól i
olej, jeśli lubicie ostre zupy, można "dosmaczyć" krem z
marchewki jeszcze
imbirem,
curry lub ewentualnie odrobiną soku z
pomarańczy itp.Przygotowanie:1. Warzywa myjemy i kroimy w mniejsze kawalki, oddzielając
marchewkę i
ziemniaki od
cukini.2.
Marchewkę i
ziemniaki zalewamy
bulionem warzywnym (przygootwanym wcześniej z warzyw takich jak:
por,
seler,
pietruszka,
ccebula i
marchewka) lub zalewamy je
wodą i dajemy domową
kostkę rosołową (zamrożony
bulion warzywny) i gotujemy warzywa do miękkości.3.
Cukinię dusimy na patelni na odrobinie
oleju rzepakowego z dodatkiem
pieprzu i
soli.4. Gdy
cukinia zmięknie, przekładamy ją do garnka z pozostałymi warzywami i jeszcze chwilę gotujemy.5. Gdy warzywa będą miękkie, całość blendujemy, "dosmaczmy"
przyprawami: ja dodałam
pieprzu, odrobinę
soli i łyżkę
oleju rzepakowego i zjadamy ze smakiem :)Zupa jest pyszna i świetnie rozgrzewa w mroźne dni :) :)Smacznego :)