ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz od może 12 lat mój tato wyhodował własne gruntowe ogórki. Wspaniale smakują prosto z ogródka. Nie bylibyśmy jednak sobą, gdybyśmy nie przygotowali ogórków w wersji małosolnej. Przygotowanie zajmuje chwilę, a już gotowe znikają w błyskawicznym tempie. Nawet nasza Trzylatka chętnie nam pomaga poszukać dna w słoiku :)
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
gałązka kopru z nasionami
korzeń chrzanu (około 5 cm)
5 ząbków czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2 litry gorącej wody
Sposób przygotowania:
Na dnie słoika ułóż koper, czosnek i chrzan. Ułóż na nich umyte ogórki i zalej gorącą osoloną wodą tak, by były około 5 cm pod wodą. Zakręć słoik i odstaw na minimum 36-48 godzin. Po tym czasie możesz już przygotowywać następne, by zdążyły się za-mało-solić :)
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/07/ogorki-maosolne.html