Wykonanie
Pierwszy raz od może 12 lat mój tato wyhodował własne gruntowe
ogórki. Wspaniale smakują prosto z ogródka. Nie bylibyśmy jednak sobą, gdybyśmy nie przygotowali
ogórków w wersji małosolnej. Przygotowanie zajmuje chwilę, a już gotowe znikają w błyskawicznym tempie. Nawet nasza Trzylatka chętnie nam pomaga poszukać dna w słoiku :)
Składniki:1,5 kg
ogórków gruntowychgałązka
kopru z nasionamikorzeń
chrzanu (około 5 cm)5 ząbków
czosnku2 łyżki
soli kamiennej2 litry gorącej
wodySposób przygotowania:Na dnie słoika ułóż
koper,
czosnek i
chrzan. Ułóż na nich umyte
ogórki i zalej gorącą osoloną
wodą tak, by były około 5 cm pod
wodą. Zakręć słoik i odstaw na minimum 36-48 godzin. Po tym czasie możesz już przygotowywać następne, by zdążyły się za-mało-solić :)