Wykonanie
Sezon na
dynię trwa i warto go wykorzystać. Jak co roku kupuję duże ilości dyni, przerabiam je na
pure i mrożę, by wykorzystać w miesiącach, w których nie jest dostępna. Polecam tak robić, wtedy możemy się nią cieszyć przez większą część roku.Już od dawna miałam ochotę zrobić
ciasto drożdżowe, które zawierałoby w sobie
dynię. Zastanawiałam się czy będzie ona później wyczuwalna i jak będzie konsystencja wypieku. Mój wybór padł na bardzo popularne w stanach Cinnamon rolls właśnie w jesiennej, dyniowej odsłonie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie wykombinowała z przepisem ;)Tak oto moje bułeczki są zupełnie różne od oryginału, zawierają dużą ilość
mąki orkiszowej (jeśli masz ochotę możesz skorzystać tylko z niej, jednak wtedy wypiek będzie dużo cięższy),
miód i
jogurt. Gwarantuje Wam, że to udane połączenie! Koniecznie posypcie je też
orzechami pekan, idealnie pasują do dyni, a podpieczone potrafią skraść nie jedno
serce (moje już dawno należy do nich).Skład (około 20 sztuk):1 szklanka
dyniowego pure*,2,5 szklanki
mąki orkiszowej,1 szklanka
mąki pszennej,7g
drożdży suszonych,szczypta
soli,1/2 szkl
jogurtu naturalnego,1/2 szklanki
oleju rzepakowego,1/2
ksylitolu,
cukru bądź innego zamiennika,2 łyżki płynnego
miodu,1
jajko.Dodatkowo:70g
masła,1/2
cukru trzcinowego lub zamiennika (może być
ksylitol i opcjonalnie odrobina melasy dla smaku),2 łyżki
cynamony (lub więcej, jeśli lubisz!)Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać mokre i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie się na za bardzo lepiło dodać odrobinę
mąki, ale nie dużo, nie musi być idealne i odchodzić całkowicie od ręki (po wyrastaniu będzie bardziej plastyczne). Ciasto zagnieść w kulkę wstawić do naoliwionej miski i przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Pozostawić do wyrastania na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i rozwałkować podsypując lekko
mąką na długi prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 cm na 50 cm (ciasto powinno
mieć grubość około 3 mm).
Masło rozpuścić i przy pomocy pędzelka posmarować rozwałkowane ciasto.
Cynamon wymieszać z
cukrem i posypać ciasto, pozostawiając około 1,5cm margines dłuższego
boku. Następnie zwinąć ciasto w rulonik po dłuższym
boku. Kroić rulonik tworząć około 2cm bułeczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 3-4 cm odstępach.Blaszkę z bułeczkami przykryć i pozostawić do wyrastania na kolejną godzinę. Po tym czasie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180st C na około 25-30min (lub do przyrumienienia). Mniej więcej 10minut przed końcem pieczenia posypać bułeczki posiekanymi
orzechami pekan.*
Dynię przekroić na pół, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec około 1 godzinę do miękkości. Upieczoną
dynię lekko przestudzić i za pomocą łyżki wyjać część z nasionami i wyrzucić (lub ususzyć nasionka, jak wolisz). Następnie wyjąć miąższ, a skórę wyrzucić. Z miąższu odmierzyć potrzebną ilość, resztę wykorzystać do innych przepisów
dyniowych lub zamrozić.
Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2015-10-05Czas przygotowania3HCzas gotowania30MCałkowity czas3H 30MŚrednia ocena5na podstawie 4 ocenBułeczki Desery
Dynia Jesień Przepisy ŚniadaniaTagiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisZupa z dyni i pieczonych
pomidorówNastępny wpisNajciekawsze produkty targów Natura Food 2015Domowe bułeczki hamburgeroweOdkrycie roku! Te bułeczki są po prostu wspaniałe. [...] Czytaj dalej +Proste pszenne bułeczkiBardzo smaczne, długo świeże i szybkie w przygotow [...] Czytaj dalej +Muffinki
dyniowe z
żurawinąPyszne, wilgotne, z lekką nutką kwaśnej
żurawiny. [...] Czytaj dalej +Zupa z dyni i pieczonych
pomidorówZa oknem pogoda w kratkę, czasami jeszcze czuć lat [...] Czytaj dalej +