ßßß Cookit - przepis na Dyniowo-cynamonowe bułeczki orkiszowe

Dyniowo-cynamonowe bułeczki orkiszowe

nazwa

Wykonanie

Sezon na dynię trwa i warto go wykorzystać. Jak co roku kupuję duże ilości dyni, przerabiam je na pure i mrożę, by wykorzystać w miesiącach, w których nie jest dostępna. Polecam tak robić, wtedy możemy się nią cieszyć przez większą część roku.
Już od dawna miałam ochotę zrobić ciasto drożdżowe, które zawierałoby w sobie dynię. Zastanawiałam się czy będzie ona później wyczuwalna i jak będzie konsystencja wypieku. Mój wybór padł na bardzo popularne w stanach Cinnamon rolls właśnie w jesiennej, dyniowej odsłonie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie wykombinowała z przepisem ;)
Tak oto moje bułeczki są zupełnie różne od oryginału, zawierają dużą ilość mąki orkiszowej (jeśli masz ochotę możesz skorzystać tylko z niej, jednak wtedy wypiek będzie dużo cięższy), miód i jogurt. Gwarantuje Wam, że to udane połączenie! Koniecznie posypcie je też orzechami pekan, idealnie pasują do dyni, a podpieczone potrafią skraść nie jedno serce (moje już dawno należy do nich).
Skład (około 20 sztuk):
1 szklanka dyniowego pure*,
2,5 szklanki mąki orkiszowej,
1 szklanka mąki pszennej,
7g drożdży suszonych,
szczypta soli,
1/2 szkl jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
1/2 ksylitolu, cukru bądź innego zamiennika,
2 łyżki płynnego miodu,
1 jajko.
Dodatkowo:
70g masła,
1/2 cukru trzcinowego lub zamiennika (może być ksylitol i opcjonalnie odrobina melasy dla smaku),
2 łyżki cynamony (lub więcej, jeśli lubisz!)
Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać mokre i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie się na za bardzo lepiło dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, nie musi być idealne i odchodzić całkowicie od ręki (po wyrastaniu będzie bardziej plastyczne). Ciasto zagnieść w kulkę wstawić do naoliwionej miski i przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Pozostawić do wyrastania na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i rozwałkować podsypując lekko mąką na długi prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 cm na 50 cm (ciasto powinno mieć grubość około 3 mm).
Masło rozpuścić i przy pomocy pędzelka posmarować rozwałkowane ciasto. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać ciasto, pozostawiając około 1,5cm margines dłuższego boku. Następnie zwinąć ciasto w rulonik po dłuższym boku. Kroić rulonik tworząć około 2cm bułeczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 3-4 cm odstępach.
Blaszkę z bułeczkami przykryć i pozostawić do wyrastania na kolejną godzinę. Po tym czasie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180st C na około 25-30min (lub do przyrumienienia). Mniej więcej 10minut przed końcem pieczenia posypać bułeczki posiekanymi orzechami pekan.
* Dynię przekroić na pół, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec około 1 godzinę do miękkości. Upieczoną dynię lekko przestudzić i za pomocą łyżki wyjać część z nasionami i wyrzucić (lub ususzyć nasionka, jak wolisz). Następnie wyjąć miąższ, a skórę wyrzucić. Z miąższu odmierzyć potrzebną ilość, resztę wykorzystać do innych przepisów dyniowych lub zamrozić.
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2015-10-05
Czas przygotowania
3H
Czas gotowania
30M
Całkowity czas
3H 30M
Średnia ocena
5
na podstawie 4 ocen
Bułeczki Desery Dynia Jesień Przepisy Śniadania
Tagi
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Zupa z dyni i pieczonych pomidorów
Następny wpis
Najciekawsze produkty targów Natura Food 2015
Domowe bułeczki hamburgerowe
Odkrycie roku! Te bułeczki są po prostu wspaniałe. [...] Czytaj dalej +
Proste pszenne bułeczki
Bardzo smaczne, długo świeże i szybkie w przygotow [...] Czytaj dalej +
Muffinki dyniowe z żurawiną
Pyszne, wilgotne, z lekką nutką kwaśnej żurawiny. [...] Czytaj dalej +
Zupa z dyni i pieczonych pomidorów
Za oknem pogoda w kratkę, czasami jeszcze czuć lat [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2015/10/dyniowo-cynamonowe-buleczki-orkiszowe