Wykonanie
Ciasto drożdżowe przywołuje u mnie wspomnienia dzieciństwa. Kojarzy mi się z wakacjami u babci, sobotnimi popołudniami, radością i spokojem. Dziś próbując odtworzyć te uczucia, piekę
drożdżowe bułeczki, z dodatkiem dyni i
żurawiny.
Ciasto450g
mąki pszennej100g
cukru trzcinowego SANTE150g puree z
dynii100g
suszonej żurawiny SANTE40g świeżych
drożdży100ml
mlekajajkopół łyżeczki
cynamonuNadzienie60g stopionego
masła2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
cukru trzcinowegoKruszonka50g
masła50g
cukru100g
mąkiPrzygotowujemy zaczyn
drożdżowy. Do miski rozkruszamy
drożdże i rozcieramy je w 4 łyżkach ciepłego
mleka. Dodajemy łyżkę
mąki i
cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.W tym czasie do większej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
cynamon i puree z dyni.Gdy
drożdże już wyrosną, dodajemy je do suchych składników, wbijamy
jajko, dolewamy
mleka. Zarabiamy ciasto. Gdy zbyt klei się do rąk, możemy dodać więcej
mąki.
Wyrabiamy ok. 10-15 minut. Następnie odstawiamy znów w ciepłe miejsce na ok. godzinę.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt. Ciasto smarujemy stopionym
masłem, posypujemy
cukrem i
cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon i dzielimy je na 8 kawałków.Bułeczki przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę.
Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy
cukier,
mąkę i zagniatamy tak aby powstały okruszki.Posypujemy bułeczki kruszonką. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Podajemy z
kubkiem ciepłego
mleka. ;)PS. Zrobiłam kruszonkę z podwójnej porcji. Fakt wyszło jej dużo za dużo, ale uwielbiam kruszonkę ;) Spokojnie możecie zrobić jej mniej, lub zastąpić np. lukrem lub
cukrem pudrem.
http://www.sante.pl/