ßßß Cookit - przepis na Dyniowe bułeczki z żurawiną i kruszonką

Dyniowe bułeczki z żurawiną i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe przywołuje u mnie wspomnienia dzieciństwa. Kojarzy mi się z wakacjami u babci, sobotnimi popołudniami, radością i spokojem. Dziś próbując odtworzyć te uczucia, piekę drożdżowe bułeczki, z dodatkiem dyni i żurawiny.
Ciasto
450g mąki pszennej
100g cukru trzcinowego SANTE
150g puree z dynii
100g suszonej żurawiny SANTE
40g świeżych drożdży
100ml mleka
jajko
pół łyżeczki cynamonu
Nadzienie
60g stopionego masła
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
Kruszonka
50g masła
50g cukru
100g mąki
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miski rozkruszamy drożdże i rozcieramy je w 4 łyżkach ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę mąki i cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
W tym czasie do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cynamon i puree z dyni.
Gdy drożdże już wyrosną, dodajemy je do suchych składników, wbijamy jajko, dolewamy mleka. Zarabiamy ciasto. Gdy zbyt klei się do rąk, możemy dodać więcej mąki.
Wyrabiamy ok. 10-15 minut. Następnie odstawiamy znów w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt. Ciasto smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon i dzielimy je na 8 kawałków.
Bułeczki przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę.
Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier, mąkę i zagniatamy tak aby powstały okruszki.
Posypujemy bułeczki kruszonką. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Podajemy z kubkiem ciepłego mleka. ;)
PS. Zrobiłam kruszonkę z podwójnej porcji. Fakt wyszło jej dużo za dużo, ale uwielbiam kruszonkę ;) Spokojnie możecie zrobić jej mniej, lub zastąpić np. lukrem lub cukrem pudrem.
http://www.sante.pl/
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/10/dyniowe-drozdzowe-bueczki-z-zurawina.html