Wykonanie
Bosh... Wygląda bosko! Smakuje - rewelacyjnie! Sernik, który przygotowuje się w mgnieniu oka. Sernik, który równie szybko znika :)
Składniki:150 g
ciastek pełnoziarnistych70 g
masła600 g półtłustego zmielonego
białego sera150 g
cukru3
jajka3
żółtka2 łyżki
cukru waniliowego1,5 łyżki
soku z cytryny150 ml kwaśnej
śmietany 18%1 łyżka
cukru pudruSposób przygotowania:
Ciastka i
masło wrzuć do malaksera i zmiksuj, aż otrzymasz "mokry piasek". Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp mokre
ciasteczka i dokładnie wylep nimi dno formy. Wstaw na 30 minut do lodówki.Formę dwukrotnie
owiń folią aluminiową z zewnątrz (sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej).Do misy włóż
ser,
cukier i
cukier waniliowy,
jajka i
żółtka oraz
sok z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę
serową wylej na schłodzony spód. Formę wstaw do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, do którego wlej wrzącą
wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.Formę w kąpieli
wodnej wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 60-70 minut. Po tym czasie na wierzchu rozsmaruj
śmietanę wymieszaną z
cukrem pudrem. Piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie usuń kąpiel
wodną i studź w lekko uchylonym piekarniku. Sernik schłódź przed podaniem w lodówce przez co najmniej 12 godzin.