ßßß Cookit - przepis na Sernik londyński (London cheesecake)

Sernik londyński (London cheesecake)

nazwa

Wykonanie

Bosh... Wygląda bosko! Smakuje - rewelacyjnie! Sernik, który przygotowuje się w mgnieniu oka. Sernik, który równie szybko znika :)
Składniki:
150 g ciastek pełnoziarnistych
70 g masła
600 g półtłustego zmielonego białego sera
150 g cukru
3 jajka
3 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżki soku z cytryny
150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj, aż otrzymasz "mokry piasek". Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp mokre ciasteczka i dokładnie wylep nimi dno formy. Wstaw na 30 minut do lodówki.
Formę dwukrotnie owiń folią aluminiową z zewnątrz (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
Do misy włóż ser, cukier i cukier waniliowy, jajka i żółtka oraz sok z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę serową wylej na schłodzony spód. Formę wstaw do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, do którego wlej wrzącą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Formę w kąpieli wodnej wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 60-70 minut. Po tym czasie na wierzchu rozsmaruj śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie usuń kąpiel wodną i studź w lekko uchylonym piekarniku. Sernik schłódź przed podaniem w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2016/05/sernik-londynski-london-cheesecake.html