ßßß
Składniki:150 g ciastek pełnoziarnistych70 g masła600 g półtłustego zmielonego białego sera150 g cukru3 jajka3 żółtka2 łyżki cukru waniliowego1,5 łyżki soku z cytryny150 ml kwaśnej śmietany 18%1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj, aż otrzymasz "mokry piasek". Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp mokre ciasteczka i dokładnie wylep nimi dno formy. Wstaw na 30 minut do lodówki.Formę dwukrotnie owiń folią aluminiową z zewnątrz (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).Do misy włóż ser, cukier i cukier waniliowy, jajka i żółtka oraz sok z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę serową wylej na schłodzony spód. Formę wstaw do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, do którego wlej wrzącą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.Formę w kąpieli wodnej wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 60-70 minut. Po tym czasie na wierzchu rozsmaruj śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie usuń kąpiel wodną i studź w lekko uchylonym piekarniku. Sernik schłódź przed podaniem w lodówce przez co najmniej 12 godzin.