Wykonanie
Mam dla Was dzisiaj szybki przepis na coś słodkiego. Lekki, niezbyt słodki i na zimno, bo przecież w końcu mamy lato. To jest chyba najbardziej proste i szybkie ciasto na zimno, jedynie musimy poczekać, aż się zetnie w lodówce. Ja takie słodkości robię latem najczęściej. Pogoda wręcz upalna, na słońcu nie da się wytrzymać, szukamy schronienia w cieniu. Weekend w
sumie wspaniały, pełen wrażeń, odpoczynku i nowych znajomości.Z dużym optymizmem powitam jutro poniedziałek, i pójdę do pracy, mimo, że pewnie w pokoju zastanie mnie jakieś 35 stopni. Ale przecież dam radę, bo kto jak nie ja. A teraz częstuje pysznym ciachem.Przepis dodaje do akcji organizowanej przez Bożenkę na fb - ciasto na niedzielę .Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
serka waniliowego w wiaderku- 25 g
żelatyny- 1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią- 2 łyżki
cukru brzozowego (
ksylitolu)Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml zimnej
wody i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie
serek mieszamy z
cukrem brzozowym i
cukrem z
wanilią. Zagotowujemy w czajniku
wodę i wlewamy do miski 250 ml, dodajemy namoczoną
żelatynę i rozpuszczamy całość, studzimy. Jak już będzie zimna dodajemy ją do
serka i mieszamy. Dno foremki wykładamy
biszkoptami i wylewamy masę
serową. Chowamy na dwie godziny do lodówki.
Truskawki kroimy na kawałki,
galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej
wody i studzimy. Na
masie sernikowej układamy kawałki
truskawek i wylewamy
galaretkę, ponownie schładzamy w lodówce, najlepiej zostawić ciasto na całą noc.
Ciasto robiłam razem z:- Martą- Wiesią- Lidią- Bożenką- Dorotką- Bernadettą-
Magdą