ßßß Cookit - przepis na 661.Magdalenki i kulki kokosowe - na zimno

661.Magdalenki i kulki kokosowe - na zimno

nazwa

Wykonanie

Lubicie wiórki kokosowe? bo ja po prostu uwielbiam..i zrobiłam magdalenki i kuleczki kokosowe..przepis znaleziony w jakiejś starej gazecie..mam tylko wycinek z przepisem..cytuję za oryginałem , chociaż uważam , że żelatyny jest za dużo..ja nie zdążyłam dobrze wymieszać i już mi zaczęło tężec w misce..i stąd moje magdalenki nie są takie idealne..po prostu ciężko było nakładać masę do foremek a planowałam zrobić ciut inaczej..a fakt faktem..były pyszne..
2 serki waniliowe
1/2 szkl.śmietany
10 dkg wiórków kokosowych
3 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny [według mnie trochę za dużo]
odrobina barwnika spożywczego
Żelatynę rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody, kiedy spęcznieje, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści, ostudzić.Serki zmiksować razem ze śmietaną na puszystą masę, dodać wiórki kokosowe i cukier do smaku.Żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej i dokładnie wymieszać.Podzielić masę na połowę i do jednej części dodać odrobinę czerwonego barwnika i wymieszać.Przełożyć po połowie masy białej i czerwonej[ ja nie zdążyłam i były białe i czerwone kulki zamiast biało - czerwonych] np, do silikonowych foremek i wstawić do lodówki do stężenia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/05/661magdalenki-i-kulki-kokosowe-na-zimno.html