Wykonanie
Lubicie wiórki kokosowe? bo ja po prostu uwielbiam..i zrobiłam magdalenki i kuleczki
kokosowe..przepis znaleziony w jakiejś starej gazecie..mam tylko wycinek z przepisem..cytuję za oryginałem , chociaż uważam , że
żelatyny jest za dużo..ja nie zdążyłam dobrze wymieszać i już mi zaczęło tężec w misce..i stąd moje magdalenki nie są takie idealne..po prostu ciężko było nakładać masę do foremek a planowałam zrobić ciut inaczej..a fakt faktem..były pyszne..
2
serki waniliowe1/2 szkl.
śmietany10 dkg
wiórków kokosowych3 łyżki
cukru2 łyżki
żelatyny [według mnie trochę za dużo]odrobina
barwnika spożywczegoŻelatynę rozmieszać z 3 łyżkami zimnej
wody, kiedy spęcznieje, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści, ostudzić.
Serki zmiksować razem ze
śmietaną na puszystą masę, dodać
wiórki kokosowe i
cukier do smaku.
Żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej i dokładnie wymieszać.Podzielić masę na połowę i do jednej części dodać odrobinę czerwonego barwnika i wymieszać.Przełożyć po połowie masy białej i czerwonej[ ja nie zdążyłam i były białe i czerwone kulki zamiast biało - czerwonych] np, do silikonowych foremek i wstawić do lodówki do stężenia.