Wykonanie
Bardzo łatwe i dość szybkie ciasto. Murzynek jest bardzo smaczny i wilgotny nawet przez kilka dni za sprawą
jabłek. Ciasto jest lekkie i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Polecam! Przepis stąd
5
jajek3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1/2 szklanki
oleju1 szklanka
wody gazowanej3 szklanki
mąki2 łyżki
kakaoszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody oczyszczonej4
jabłkaBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno, dodawać stopniowo
cukier i dalej miksować. Następnie dodać
żółtka i dalej miksować. Powoli miksując na wolnych obrotach dodać
olej.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę przesiać przez sito i powoli dodawać do masy jajecznej. Na zmianę wlewać
wodę oraz dodawać
mąkę, cały czas mieszając delikatnie szpatułką aż do wykończenia składników. Następnie dodać pokrojone w kostkę
jabłka i delikatnie wymieszać całość. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 23x33cm i piec 40 minut w 180 stopniach.